Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood
Sedno unijnej kampanii Choose Safe Food stanowi pomoc mieszkańcom i mieszkankom Europy w podejmowaniu trafnych wyborów dotyczących żywności za sprawą wyjaśniania zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności.
System bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej opiera się na zaleceniach naukowych formułowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ścisłej współpracy z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności w całej Europie. EFSA współpracuje z najlepszymi naukowcami z Unii Europejskiej i spoza jej granic, którzy analizują, oceniają i wydają zalecenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i zagrożeń dla konsumentów w oparciu o aktualne dane i wyniki badań.
System bezpieczeństwa żywności w Unii Europejskiej opiera się na zaleceniach naukowych formułowanych przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w ścisłej współpracy z krajowymi organami odpowiedzialnymi za bezpieczeństwo żywności w całej Europie. EFSA współpracuje z najlepszymi naukowcami z Unii Europejskiej i spoza jej granic, którzy analizują, oceniają i wydają zalecenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i zagrożeń dla konsumentów w oparciu o aktualne dane i wyniki badań.
Poza zapewnianiem bezpieczeństwa konsumentom, wspomniana praca naukowa ma również zasadnicze znaczenie dla ochrony zwierząt i środowiska przed wszelkimi zagrożeniami związanymi z łańcuchem żywnościowym. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, poszczególne państwa członkowskie i decydenci reprezentujący unijne instytucje ściśle współpracują z innymi partnerami krajowymi, organami międzynarodowymi, producentami, organizacjami konsumentów i przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego, aby umożliwić mieszkańcom Europy dokonywanie świadomych wyborów dotyczących żywności i bezpieczne spożywanie zakupionych produktów.
EU Choose Safe Food – Wybierz Bezpieczną Żywność
Konsumenci w Europie należą do grona najlepiej chronionych i poinformowanych konsumentów na świecie, zwłaszcza pod względem spożywanej przez nich żywności. Unijny system bezpieczeństwa żywności gwarantuje, że każdy mieszkaniec Europy ma prawo dowiedzieć się, w jaki sposób żywność, którą spożywa, jest produkowana, przetwarzana, pakowana, etykietowana i sprzedawana. W ramach tego systemu naukowcy z całej Unii Europejskiej analizują dane naukowe i badania w celu oceny ryzyka związanego z żywnością. W ten sposób zapewniają, że produkty na naszych rynkach i w naszych sklepach są bezpieczne.
Informacje na temat kampanii
Celem kampanii, której trzecia odsłona odbędzie się w 2023 roku, jest wsparcie mieszkańców w podejmowaniu świadomych wyborów dotyczących żywności w oparciu o działania na rzecz podnoszenia świadomości na temat nauk związanych z jedzeniem, które spożywamy. Dzięki niej konsumenci mogą poznać szeroki zakres zagadnień, które obejmują higienę żywności, marnowanie żywności, alergeny, suplementy diety, choroby przenoszone przez żywność, zanieczyszczenia, nowinki żywnościowe, opakowania żywności, dodatki, a także dobrostan pszczół i zwierząt.
Treści w ramach kampanii zostały opracowane z myślą o odbiorcach w wieku od 25 do 45 roku życia bez specjalistycznej wiedzy. Kampania stale koncentruje się na kobietach i młodych rodzicach, jednak w tym roku mężczyźni zainteresowani nauką także znajdą coś dla siebie.
Odbiorcy mogą być zainteresowani tematyką dobrego samopoczucia, zdrowia, gotowania, aktywnego stylu życia oraz bezpieczeństwa żywności, jednak mogą potrzebować pomocy w odnalezieniu się wśród gąszczu dostępnych informacji.
Informacje o EFSA
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest agencją Unii Europejskiej utworzoną w 2002 roku, której zadaniem jest pełnienie roli niezależnego ośrodka zapewniającego doradztwo naukowe podmiotom zarządzającym ryzykiem oraz informowanie o ryzyku związanym z łańcuchem żywnościowym. W tym celu Urząd współpracuje z szeregiem interesariuszy, by propagować spójność zaleceń naukowych w całej Unii Europejskiej, a także przedstawia założenia naukowe stanowiące podstawę przepisów i regulacji chroniących konsumentów przed zagrożeniami związanymi z żywnością w całym łańcuchu żywnościowym – od pola do stołu.