Aktualne działania Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności
Pomimo ograniczeń związanych z pandemią, w tym konieczności prowadzenia posiedzeń w formie wideokonferencji, ostatnia sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Znakowania Żywności okazała się bardzo owocna.
Zakończono prace nad dwoma istotnymi dokumentami dotyczącymi znakowania żywności, a w grudniu 2021 roku Komisja zatwierdziła ostatecznie wypracowane teksty.
Są to:
- Ogólna norma dla znakowania niedetalicznych opakowań żywności (CXS 346-2021)
Nowa norma ma na celu ułatwienie przyjęcia przez państwa członkowskie zharmonizowanego sposobu znakowania żywności nieprzeznaczonej dla konsumenta finalnego. Obejmuje również dokumenty towarzyszące oraz przekazywane za pomocą innych środków, w tym korespondencji elektronicznej. - Wytyczne dla znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania (FOPNL)
Wytyczne stanowią pomoc dla państw członkowskich w opracowaniu narzędzia ułatwiającego konsumentom zrozumienie odżywczej wartości produktów, umieszczonego jako dodatkowe oznaczenie na froncie opakowania.
Polecamy artykuł opracowany przez Magdalenę Kowalską, główną specjalistkę w Biurze Współpracy Międzynarodowej GIJHARS.