Ponowna ocena EFSA dot. erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności

EFSA opublikowała opinię dotyczącą ponownej oceny erytrytolu (E 968) jako dodatku do żywności oraz wniosku o wyłączenie go z wymogu umieszczania na etykiecie ostrzegawczej informacji dotyczącej efektu przeczyszczającego wymaganej na mocy rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.

Erytrytol jest łatwo i zależnie od dawki wchłaniany u ludzi i w niewielkim stopniu może być metabolizowany do erytronianu. Erytrytol jest następnie wydalany w postaci niezmienionej z moczem. Substancja nie budzi obaw co do genotoksyczności.

Natomiast w odniesieniu do nowego wniosku dot. wyłączenia z ostrzeżenia dot. działania przeczyszczającego Panel stwierdził, że dostępne dane nie potwierdzają propozycji wyłączenia.

EFSA wskazuje, że erytrytol może powodować biegunkę u ludzi, co uznano za działanie niepożądane ze względu na jego potencjalny związek z zaburzeniami równowagi elektrolitowej i wodnej. Jako punkt odniesienia uznano dolną granicę zakresu poziomów, przy których nie obserwuje się szkodliwych skutków (NOAEL) dla biegunki o wartości 0,5 g/kg masy ciała (mc).

Panel uznał za właściwe ustalenie liczbowego dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI) na poziomie punktu odniesienia. Panel uznał, że ADI wynoszące 0,5 g/kg masy ciała na dzień chroni przed natychmiastowym efektem przeczyszczającym, jak również potencjalnymi skutkami przewlekłymi, wtórnymi do biegunki.