Pozytywna ocena EFSA dla Neohesperydyny DC
17 listopada 2022 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię na temat substancji słodzącej i wzmacniacza smaku Neohesperydyna DC, ponownie potwierdzając jej bezpieczeństwo.
EFSA dokonała przeglądu dostępnych dowodów i stwierdziła, że stosowanie neohesperydyny DC jako dodatku do żywności przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa.
Biorąc pod uwagę ADI wynoszące 20 mg/kg masy ciała na dzień, EFSA stwierdziła, że oszacowane narażenie było poniżej wartości referencyjnej we wszystkich grupach wiekowych.
Neohesperydyna DC jest wytwarzana przez uwodornienie neohesperydyny - flawonoidu występującego naturalnie w gorzkich pomarańczach. Neohesperydyna DC została pierwotnie dopuszczona do stosowania w żywności i napojach w Unii Europejskiej w 1988 roku. Zgodnie z przepisami europejskimi, EFSA została poproszona przez Komisję Europejską o przeprowadzenie ponownej oceny bezpieczeństwa Neohesperydyny DC w ramach ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w UE przed styczniem 2009 r.
Opinia EFSA dostępna jest na stronie: