Oszustwa żywnościowe, bezpieczeństwo i jakość żywności, plan strategiczny dla Kodeksu - kluczowe zagadnienia w regionie państw CCEURO
W trakcie ostatnich posiedzeń CCEURO, delegaci wielokrotnie omawiali kwestie związane z bezpieczeństwem i jakością żywności z punktu widzenia szeroko rozumianego regionu Europy. W tym roku, aby ułatwić identyfikację krajowych i regionalnych priorytetów w powyższym zakresie, Sekretariat KKŻ przy współpracy ekspertów z FAO i WHO opracował kwestionariusz na temat ważnych i nowych zagadnień związanych z żywnością, którym powinno poświęcić się więcej uwagi na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego. Na podstawie analizy odpowiedzi przesłanych przez państwa członkowskie KKŻ zostały zidentyfikowane następujące obszary:
- Fałszowanie żywności
- Oporność na leki przeciwdrobnoustrojowe (AMR)
- Zanieczyszczenia oraz substancje dodatkowe w żywności
- Nowe technologie/postęp naukowy
- Zmiany klimatyczne.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 4/2019, dostęp dla prenumeratorów>>