Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy

Chociaż nie każde naruszenie jakości handlowej żywności powoduje, że można mówić o jej zafałszowaniu, to jednak liczba spraw dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych jest znacząca.

Warto zaznaczyć, że zarzuty zafałszowania są stawiane nie tylko w sytuacjach intencjonalnego działania, ale mogą (m.in. ze względu na szeroką definicję zafałszowania) dotyczyć w praktyce także przedsiębiorców stosujących na co dzień bardzo wysokie standardy w swojej działalności.

Co istotne, artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego nie można mylić z zafałszowanym środkiem spożywczym, którego definicję zawiera art. 3 ust. 3 pkt 45 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Polecamy artykuł "Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowali eksperci KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński - Michał Tracz, Justyna Nowak, Marcelina Izydorczyk.

W artykule:
  • definicja zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego
  • przykłady zafałszowań w polskim orzecznictwie
  • czy każde naruszenie jest zafałszowaniem?
  • kary
  • konkluzje praktyczne dla producentów i dystrybutorów żywności
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2023:

guncel-zeytinyagi-fiyatlari-2023-agustos-1-kg-sizma-zetinyagi-fiyati-kac-lira-7