Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy
Chociaż nie każde naruszenie jakości handlowej żywności powoduje, że można mówić o jej zafałszowaniu, to jednak liczba spraw dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych jest znacząca.
Warto zaznaczyć, że zarzuty zafałszowania są stawiane nie tylko w sytuacjach intencjonalnego działania, ale mogą (m.in. ze względu na szeroką definicję zafałszowania) dotyczyć w praktyce także przedsiębiorców stosujących na co dzień bardzo wysokie standardy w swojej działalności.
Co istotne, artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego nie można mylić z zafałszowanym środkiem spożywczym, którego definicję zawiera art. 3 ust. 3 pkt 45 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Polecamy artykuł "Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowali eksperci KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński - Michał Tracz, Justyna Nowak, Marcelina Izydorczyk.
W artykule:
- definicja zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego
- przykłady zafałszowań w polskim orzecznictwie
- czy każde naruszenie jest zafałszowaniem?
- kary
- konkluzje praktyczne dla producentów i dystrybutorów żywności