Produkty spożywcze wzbogacane

Zgodnie z artykułem 6 ust. 6 rozporządzenia 1925/2006 dodanie do żywności witaminy lub składnika mineralnego musi powodować obecność tej witaminy lub tego składnika mineralnego w tej żywności przynajmniej w ilości znaczącej (…). Ilość ta powinna być zarazem bezpieczna dla konsumenta, przy uwzględnieniu wszystkich możliwych źródeł pobrania danego składnika z całego łańcucha żywnościowego.

Kwestie znakowania żywności wzbogaconej są uregulowane w kilku przepisach krajowych i unijnych.

Mając na uwadze artykuł 29 ust. 1 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia wprowadzenie do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej żywności wzbogaconej wymaga powiadomienia Głównego Inspektora Sanitarnego. Obowiązku tego musi dopełnić przedsiębiorca prowadzący działalność w państwie członkowskim Unii Europejskiej.

Więcej w numerze kwartalnika "Food-Lex4/2016dostęp dla prenumeratorów>>


Dollarphotoclub_70053652