Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO

Pierwsza połowa roku to okres szczególnie intensywnych prac na forum Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. Swoje spotkania w tym okresie ma znacząca liczba Komitetów zarówno branżowych, jak i ogólnych. W tym półroczu obradowały między innymi dwa istotne ciała pomocnicze Komisji Kodeksu Żywnościowego (KKŻ) – Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności oraz Komitet do spraw Substancji Dodatkowych do Żywności.

Spotkania obu komitetów odgrywają kluczową rolę w opracowywaniu norm i wytycznych dotyczących zanieczyszczeń żywnościowych oraz substancji dodatkowych, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności dla wszystkich konsumentów na całym świecie.

Współpraca międzynarodowa i zaangażowanie ekspertów z różnych dziedzin są kluczowe dla skutecznego podejmowania wyzwań związanych z bezpieczeństwem żywności w dynamicznym i zmiennym środowisku globalnym

Polecamy artykuł "Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowały Joanna Maryniak-Szpilarska, Małgorzata Kłak-Sionkowska – Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

W artykule:

  • 17. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw zanieczyszczeń Żywności
  • 54. Sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Substancji Dodatkowych do Żywnosci

Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2024:

https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435


operanews1593374799170