Food-Lex nr 2/2023 już dostępny
Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
W wydaniu m.in.:
W wydaniu m.in.:
- Czy żywność leczy? Oświadczenia lecznicze w komunikacji z konsumentem. Prawo i praktyka
- Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część IV
- Prawa i obowiązki przedsiębiorcy spożywczego w ramach urzędowej kontroli żywności
- Data minimalnej trwałości czy termin przydatności do spożycia?
- Przetworzone produkty ekologiczne. Omówienie kwestii prawnych
- 43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO do spraw żywienia oraz żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych
- Mikroplastiki w artykułach spożywczych. Przegląd bezpieczeństwa żywności w zakresie narażenia ludzi poprzez źródła pokarmowe – analiza raportu FAO
- Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE
- III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. #EUChooseSafeFood
Jak zawsze, w wydaniu znajdą Państwa także stałe sekcje kwartalnika "Food-Lex":
- Okresy przejściowe
- Nowości legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
- Prace legislacyjne
- Kalendarium najważniejszych wydarzeń