Food-Lex nr 2/2023 już dostępny

Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!

W wydaniu m.in.:
  • Czy żywność leczy? Oświadczenia lecznicze w komunikacji z konsumentem. Prawo i praktyka
  • Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część IV
  • Prawa i obowiązki przedsiębiorcy spożywczego w ramach urzędowej kontroli żywności
  • Data minimalnej trwałości czy termin przydatności do spożycia?
  • Przetworzone produkty ekologiczne. Omówienie kwestii prawnych
  • 43. sesja Komitetu Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO do spraw żywienia oraz żywności Przeznaczonej do Specjalnych Celów Żywieniowych
  • Mikroplastiki w artykułach spożywczych. Przegląd bezpieczeństwa żywności w zakresie narażenia ludzi poprzez źródła pokarmowe – analiza raportu FAO
  • Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE
  • III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność”. #EUChooseSafeFood

Jak zawsze, w wydaniu znajdą Państwa także stałe sekcje kwartalnika "Food-Lex":
  • Okresy przejściowe
  • Nowości legislacyjne
  • Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
  • Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
  • Prace legislacyjne
  • Kalendarium najważniejszych wydarzeń

food-lex_okladka_022023