Raport OECD pt. "Opracowywanie etykiet żywności w celu poprawy wyników zdrowotnych"

OECD opublikowała raport, w którym analizuje uproszczone zasady oznaczania wartości odżywczej. Raport, oparty na doświadczeniach 13 krajów, dostarcza informacji na temat opracowywania, wdrażania i monitorowania uproszczonych systemów oznaczania wartości odżywczej oraz sposobów oceny ich wpływu na konsumentów, dostępne opcje żywności i handel.

Kluczowe kwestie podkreślone w raporcie:


· Ochrona zdrowia publicznego jest czynnikiem przyczyniającym się do rozpowszechniania się systemów uproszczonego oznaczania wartości odżywczej;


· Chociaż harmonizacja systemów mogłaby ograniczyć wpływ na przedsiębiorstwa i handel, to jednak prawdopodobnie utrzyma się globalne zróżnicowanie między systemami znakowania, biorąc pod uwagę, że etykietowanie ma odpowiadać konkretnym potrzebom ludności w danym kraju/regionie;


· Jeżeli kraje mają wspólny system, potrzebne są solidne ramy zarządzania na poziomie ponadnarodowym, aby ułatwić codzienne wdrażanie i monitorowanie;


· Aby poprawić wykorzystanie dobrowolnych systemów przez przetwórców żywności, należy rozważyć mechanizmy poprawiające dostępność informacji i zmniejszające przeszkody administracyjne;


· Konieczne są dalsze badania, aby zrozumieć, w jaki sposób istnienie uproszczonych systemów oznaczania wartości odżywczej w ramach szerszego zestawu polityk może ułatwić zdrowsze wybory żywieniowe.


· Wstępne spostrzeżenia w kilku krajach pokazują, że uproszczone systemy mogą wpływać na wysiłki w zakresie zmiany receptur produktów i zachowania zakupowe konsumentów. Jednakże potrzebne są dalsze badania pomiędzy programami, aby zrozumieć, w jaki sposób mogą one skutecznie wpływać na poprawę prozdrowotnego oddziaływania środowiska, żywności i diety.


Fotolia_96381730_L