Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
- Opakowania z trzciny cukrowej. Ekologiczna alternatywa dla tworzyw sztucznych – Marzena Pawlicka-Cegiełko - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy (3/2024)
- Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwa - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (2/2024)
- Opakowania wielokrotnego użytku stosowane w produkcji żywności - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (1/2024)
- Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (2/2023)
- Ramy polityki UE w zakresie biopochodnych, biodegradowalnych i kompostowalnych tworzyw sztucznych - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy (1/2023)
- Nowe rozporządzenie UE nr 2022/1616. Materiały i wyroby z tworzyw sztucznych pochodzące z recyklingu przeznaczone do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy
Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie (4/2022)
- Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego Państwowy Zakład Higieny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie (1/2022)
- Wyroby silikonowe przeznaczone do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (4/2021)
- Bezpieczeństwo plastikowych opakowań żywności przeznaczonych do ogrzewania mikrofalowego - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (3/2021)
- Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności - Marzena Pawlicka – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny w Warszawie (2/2021)
- Migracja substancji chemicznych z
opakowań do żywności – matematyczne modele migracji - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2021)
- Kolejna zmiana przepisów dla
opakowań z tworzyw sztucznych przeznaczonych do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2020)
- Wymagania dla opakowań z tworzyw sztucznych z
recyklingu - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2020)
- Wymagania dla zabawek dodawanych do produktów
spożywczych - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2019)
- Wytyczne CEPI dla papieru i tektury do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2019)
- Innowacyjne materiały do kontaktu z żywnością. Jak zapewnić ich bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością - Marzena Pawlicka -
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2019) - Farby drukarskie stosowane w
materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością – wymagania prawne w Unii
Europejskiej - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2018)
- Dobra praktyka produkcyjna w produkcji, przetwarzaniu i dystrybucji materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2018)
- Wyroby z tłoczyw melaminowych przeznaczone do
kontaktu z żywnością. Zastosowanie, zagrożenia, przepisy prawne - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2018)
- Niejadalne osłonki przeznaczone do kontaktu z
wyrobami mięsnymi, wędlinami oraz serami - charakterystyka, wymagania
prawne, badania - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2018)
- Bisfenol
A w opakowaniach do żywności – nowe wymagania prawne - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2017)
- Bezpieczeństwo
materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w zakresie uwalniania węglowodorów
olejów mineralnych (MOH) - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2017)
- Kontrola dokumentów dotyczących materiałów do kontaktu z żywnością –
obowiązki przedsiębiorców branży spożywczej - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy
Zakład Higieny (2/2017)
- Materiały z tworzyw
sztucznych przeznaczone do kontaktu z żywnością – zmiany w przepisach
prawnych - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy
Zakład Higieny (1/2017)
- Wymagania dotyczące bezpieczeństwa opakowań do żywności
wyprodukowanych z tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy
Zakład Higieny (3/2016)
- Zastosowanie
modeli migracji jako alternatywy dla laboratoryjnych metod badania
migracji z opakowań żywności - Marzena Pawlicka
- Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2016)
- Bezpieczeństwo zadrukowanych
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut
Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (4/2015)
- Wymagania
w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością - papier i tektura - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (3/2015)
- Wymagania
w zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - tworzywa
sztuczne. Część II - Marzena Pawlicka - Narodowy
Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (2/2015)
- Wymagania w
zakresie badania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością - tworzywa
sztuczne. Część I - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut
Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny (1/2015)
- Bezpieczeństwo
zabawek oferowanych wraz żywnością jako materiały promocyjne - Piotr Pokojski - Toruń-Pacific Sp. z
o.o., Cereal Partners Poland (1/2015)
- Materiały aktywne i inteligentne przeznaczone do kontaktu z żywnością –
przykłady zastosowań, przepisy i wytyczne Unii Europejskiej - Marzena
Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego – Państwowy Zakład Higieny (1/2014)
- Substancje czynne i
produkty biobójcze przeznaczone do stosowania w materiałach kontaktujących się
z żywnością. Część II - Elżbieta Buchmiet, Barbara Jaworska-Łuczak - Urząd
Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
(1/2014)
- Przekazywanie informacji dotyczących zgodności materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do
kontaktu z żywnością w całym łańcuchu dostaw - Marzena Pawlicka - Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego
– Państwowy Zakład Higieny (2/2013)
- Okres przejściowy dotyczący badań na migrację
materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
- opinia Głównego Inspektoratu
Sanitarnego (1/2013)
- Substancje czynne i produkty biobójcze przeznaczone do stosowania w materiałach kontaktujących się z żywnością. Część I - Elżbieta Buchmiet, Barbara Jaworska-Łuczak - Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych (4/2013)