Zapraszamy do lektury najnowszego wydania "Food-Lex"
W aktualnym wydaniu "Food-Lex" wybitni eksperci z myślą o czytelnikach Kwartalnika opracowali najistotniejsze informacje z zakresu prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i wyzwań środowiskowych:
- Dwutlenek tytanu wycofany z żywności w Unii Europejskiej. Co dalej?
- Owady jako żywność. Nowe szanse i wyzwania
- Oświadczenia środowiskowe (green claims). Przepisy, wytyczne, praktyka. Część I
- Nowe wytyczne unijne ws. nieuczciwych praktyk rynkowych. Podwójna jakość produktów
- Kryteria mikrobiologiczne. Rozporządzenie UE 2073/2005 - co, kiedy, dlaczego? Część III - Wyznaczanie trwałości produktów RTE na podstawie badań obciążeniowych z szacowaniem potencjału wzrostu
- 42. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO ds. Żywienia oraz Żywności Specjalnego Przeznaczenia (NFSDU)
- 42. sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego
- Materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością. Papierowe osłonki z przyprawami do pieczenia jako produkty złożone
- Przewaga kontraktowa. Nowe przepisy, praktyka roku 2021 i perspektywy na rok 2022
- Polskie firmy będą tracić i wypadać ze światowych łańcuchów dostaw przez wysoki ślad węglowy
Jak zawsze dostępne są stałe sekcje "Food-Lex":
- Okresy przejściowe
- Nowości legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich
- Prace legislacyjne
- Kalendarium najważniejszych wydarzeń