Nowy raport GFI - finansowanie rozwoju sektora roślinnych zamienników mięsa

Według nowego raportu opublikowanego przez Good Food Institute państwa Unii Europejskiej przeznaczyły w sumie ponad 477 milionów euro (ok. 2,12 miliarda zł) na rozwój sektora roślinnych zamienników mięsa oraz mięsa komórkowego.

Według nowego raportu opublikowanego przez Good Food Institute (GFI), że państwa Unii Europejskiej (UE) przeznaczyły w sumie ponad 477 milionów euro (ok. 2,12 miliarda zł) na rozwój sektora roślinnych zamienników mięsa oraz mięsa komórkowego.


Produkty te mają szansę w znaczący sposób przyczynić się do ograniczenia negatywnego wpływu człowieka na środowisko, biorąc pod uwagę nawet o 92% niższą emisję gazów cieplarnianych do atmosfery w porównaniu z konwencjonalnym mięsem. Wysiłki rządów państw europejskich mają na celu wsparcie produkcji zrównoważonych alternatyw różnego rodzaju wyrobów pochodzenia zwierzęcego, w tym również owoców morza, jaj czy mleka.


Zgodnie z raportem GFI, inwestycje rządowe w zamienniki mięsa w skali globalnej wzrosły w zeszłym roku dwukrotnie, przy czym dwa europejskie kraje pobiły w tym kontekście światowy rekord. Dania ogłosiła większe niż jakiekolwiek inne państwo wsparcie finansowe dla producentów z sektora plant-based w wysokości 675 milionów koron duńskich (ok. 405 milionów zł). Drugim rekordzistą jest Holandia, która przeznaczyła 60 milionów euro (ok. 267 milionów zł) na program Cellulaire Agricultuur Nederland, którego celem jest przyspieszenie komercjalizacji i badań nad mięsem hodowanym komórkowo oraz metodami fermentacji precyzyjnej, a także edukacja i szkolenia pracowników dla nowopowstającego sektora.


W raporcie GFI znaleźć można informację, że UE jako całość zwiększyła budżet na dofinansowanie badań nad zrównoważonymi źródłami białka do 25 milionów euro (ok. 111,3 miliona zł) w postaci programu Horyzont Europa. Współfinansowana przez Wspólnotę inicjatywa EIT Food przeznaczyła z kolei 1,8 miliona euro (ok. 8 milionów zł) na projekty związane z produkcją roślinnych zamienników mięsa, mięsa komórkowego i fermentacją precyzyjną.


Choć z raportu GFI wynika, że łączna wartość publicznego wsparcia dla alternatywnych źródeł białka przekroczyła już 1 miliard dolarów (ok. 4 miliardy zł), badania sfinansowane przez Biuro Spraw Zagranicznych Wielkiej Brytanii oraz amerykańską organizację non-profit ClimateWorks wskazują, że dla osiągnięcia pełnych korzyści z rozwoju tej kategorii produktów potrzebne są rocznie nakłady rzędu 10 miliardów dolarów (ok. 40 miliardów zł). Są one niezbędne, by do 2050 r. zapewnić wsparcie dla 9,8 miliona pracowników i zwiększyć wartość aktywności gospodarczej w sektorze o 1,1 biliona dolarów (ok. 4,4 biliona zł).


Raporty i dodatkowe informacje dostępne są na stronach:https://gfi.org/resource/alternative-proteins-state-of-global-policy/ oraz https://gfieurope.org/blog/europe-government-funding-poised-to-hit-half-a-billion/