Biała księga EIT Food na temat dywersyfikacji białek
EIT Food opublikowało Białą księgę na temat dywersyfikacji białek. W dokumencie tym, skierowanym zarówno do decydentów, jak i interesariuszy sektora rolno-spożywczego, przedstawiono spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek. Zidentyfikowano również potrzeby i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze. Aby potencjał dywersyfikacji białek został w pełni zrealizowany, na szczeblu UE potrzebna jest długoterminowa wizja i podejście systemowe, sprzyjające dialogowi z zainteresowanymi stronami w celu przezwyciężenia fragmentacji wiedzy i zapewniające możliwości zrównoważonego wzrostu dla każdego podmiotu w łańcuchu dostaw.
Jak wskazuje EIT Food, zróżnicowanie białek może odgrywać ważną rolę w zwiększaniu odporności systemów żywnościowych, przyczyniając się do zaspokojenia potrzeb rosnącej populacji i przeciwdziałania wpływowi produkcji i konsumpcji żywności na środowisko i klimat. Na COP27 punkt ciężkości przesunął się z rolnictwa w kierunku systemów żywnościowych i możliwości, jakie zapewniają one w zakresie łagodzenia zmiany klimatu, a temat dywersyfikacji białka był częścią dyskusji na wielu forach. Ponieważ narody takie jak Singapur i Izrael opowiadają się za uprawą mięsa jako realną alternatywą dla białka i rozwiązania klimatycznego na COP, a amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zatwierdziła sprzedaż produktów mięsnych hodowanych w laboratoriach w listopadzie 2022 r., rośnie zainteresowanie uzyskaniem przepisów zatwierdzania żywności uprawnej na całym świecie.