Pojęcie "żywności specjalnego przeznaczenia medycznego"
Żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (tzw. FSMP - Food for Special Medical Purposes) stanowi jeden z rodzajów żywności podlegających szczególnej regulacji prawnej. Jest ona zaliczana do grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia, do której zalicza się także żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci oraz środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę, do kontroli masy ciała.
Warto zaznaczyć, że w ostatnich latach coraz większa liczba środków spożywczych wprowadzana jest na rynek właśnie jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego. W niektórych przypadkach pojawiają się jednak wątpliwości, czy produkty takie odpowiadają definicji żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i czy w związku z tym dopuszczalne jest objęcie ich zakresem przepisów dotyczących żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. W związku z powyższym, warto nieco bliżej przyjrzeć się regulacji dotyczącej żywności specjalnego przeznaczenia medycznego.
Więcej w numerze kwartalnika Food-Lex 1/2018, dostęp dla prenumeratorów>>