Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2023

Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności i przy tej okazji składamy podziękowania dla wszystkich osób zaangażowanych w przetwórstwo żywności w Polsce za ich codzienny trud i osiągane sukcesy polskiej gospodarki żywnościowej!

Co dziesiąta osoba zatrudniona w przemyśle żywnościowym UE pracuje w Polsce. Sektor zatrudnia prawie 400 tys. osób, które przyczyniają się do zapewniania bezpieczeństwa żywności, która jest jednym z najważniejszych gwarantów dobrego zdrowia.

Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności ma na celu podnoszenie świadomości i promowanie właściwych zachowań w obszarze bezpieczeństwa żywności. 

Tegoroczne hasło #WorldFoodSafetyDay "Normy dla żywności ratują życie" zachęca wszystkich zainteresowanych tematyką bezpieczeństwa żywności do skupienia się na znaczeniu norm w każdym aspekcie produkcji żywności - od źródła po nasze stoły. 

Po więcej informacji zapraszamy na stronę Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO: https://www.fao.org/.../world-food.../wfsd-homepage/en/

729x308