HOME PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZEÑSTWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE S£ODZ¡CE  
START SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE Substancje s³odz±ce Charakterystyka najpopularniejszych substancji s³odz±cych Glikozydy stewiolowe (E960)
SUROWCE I SUBSTANCJE S£ODZ¡CE
 
 
 
Glikozydy stewiolowe (E960)

Glikozydy stewiolowe maj± s³odko¶æ 200-300 razy wiêksz± ni¿ cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczno¶ci.
S± one stosowane w Ameryce Po³udniowej od setek lat jako ¶rodek s³odz±cy. Od 2 grudnia 2011 r. glikozydy stewiolowe s± dopuszczone w Unii Europejskiej jako s³odzik ¿ywno¶ci. W Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii, glikozydy stewiolowe s± akceptowane jako ¶rodek s³odz±cy od 2008 roku. Równie¿ w Japonii, Korei, Brazylii i w wielu innych krajach, glikozydy stewiolowe s± zatwierdzone do stosowania w ¿ywno¶ci.
Pozyskuje siê je z li¶ci ro¶lin o nazwie stewia (³ac. Stevia rebaudiana). Li¶cie tej ro¶liny s± umieszczane pod wod± przez tydzieñ. Tak uzyskany roztwór wodny jest nastêpnie oczyszczany i suszony, a¿ do uzyskania kryszta³ów glikozydów stewiolowych.

Dopuszczalne dzienne spo¿ycie (ADI) dla glikozydów stewiolowych zosta³o ustalone na poziomie 4 mg / kg masy cia³a.

Ustawodawstwo europejskie definiuje grupy ¿ywno¶ci, w których stosowanie glikozydów stewiolowych jest dozwolone. S± to: napoje bezalkoholowe (orze¼wiaj±ce napoje mleczne i sojowe), piwo, lody, przetwory z warzyw i owoców, d¿emy, czekolady, cukierki, gumy do ¿ucia, p³atki ¶niadaniowe, desery, sosy, dodatki do ¿ywno¶ci i s³odziki sto³owe.

Glikozydy stewiolowe s± odporne na wysokie temperatury - ich budowa chemiczna nie zmienia siê podczas ogrzewania. Mog± byæ zatem stosowane jako ¶rodki s³odz±ce w potrawach gotowanych i w wypiekach.

Wiêcej informacji na temat stewii dostêpne jest na stronie Miêdzynarodowego Instytutu Stewii (Global Stevia Institute) pod adresem: http://globalsteviainstitute.com/fr/default.aspx

Rozmiar: 541 bajtów
CMS by - WEB interface
Poleæ stronê Drukuj Mapa Serwisu Na górê
   
2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze¿one
Serwis PFP¯ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodê na ich zapis lub wykorzystanie.
Wiêcej informacji mo¿na znale¼æ w Polityce prywatno¶ci.
Akceptujê politykê prywatno¶ci i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij