HOME BAZY DODATK紟 PODSTAWOWE INFORMACJE BEZPIECZE垶TWO KONSUMENTA PRZEPISY FAKTY I MITY AROMATY SUBSTANCJE SΜDZ。E  
START SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E Substancje s這dz帷e Charakterystyka najpopularniejszych substancji s這dz帷ych Glikozydy stewiolowe (E960)
SUROWCE I SUBSTANCJE SΜDZ。E
 
 
 
Glikozydy stewiolowe (E960)

Glikozydy stewiolowe maj s這dko嗆 200-300 razy wi瘯sz ni cukier (sacharoza), przy zerowej kaloryczno軼i.
S one stosowane w Ameryce Po逝dniowej od setek lat jako 鈔odek s這dz帷y. Od 2 grudnia 2011 r. glikozydy stewiolowe s dopuszczone w Unii Europejskiej jako s這dzik 篡wno軼i. W Stanach Zjednoczonych, Australii i Nowej Zelandii, glikozydy stewiolowe s akceptowane jako 鈔odek s這dz帷y od 2008 roku. R闚nie w Japonii, Korei, Brazylii i w wielu innych krajach, glikozydy stewiolowe s zatwierdzone do stosowania w 篡wno軼i.
Pozyskuje si je z li軼i ro郵in o nazwie stewia (豉c. Stevia rebaudiana). Li軼ie tej ro郵iny s umieszczane pod wod przez tydzie. Tak uzyskany roztw鏎 wodny jest nast瘼nie oczyszczany i suszony, a do uzyskania kryszta堯w glikozyd闚 stewiolowych.

Dopuszczalne dzienne spo篡cie (ADI) dla glikozyd闚 stewiolowych zosta這 ustalone na poziomie 4 mg / kg masy cia豉.

Ustawodawstwo europejskie definiuje grupy 篡wno軼i, w kt鏎ych stosowanie glikozyd闚 stewiolowych jest dozwolone. S to: napoje bezalkoholowe (orze德iaj帷e napoje mleczne i sojowe), piwo, lody, przetwory z warzyw i owoc闚, d瞠my, czekolady, cukierki, gumy do 簑cia, p豉tki 郾iadaniowe, desery, sosy, dodatki do 篡wno軼i i s這dziki sto這we.

Glikozydy stewiolowe s odporne na wysokie temperatury - ich budowa chemiczna nie zmienia si podczas ogrzewania. Mog by zatem stosowane jako 鈔odki s這dz帷e w potrawach gotowanych i w wypiekach.

Wi璚ej informacji na temat stewii dost瘼ne jest na stronie Mi璠zynarodowego Instytutu Stewii (Global Stevia Institute) pod adresem: http://globalsteviainstitute.com/fr/default.aspx

Rozmiar: 541 bajt闚
CMS by - WEB interface
Pole stron Drukuj Mapa Serwisu Na g鏎
   
2005 - 2019 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrze穎ne
Serwis PFP wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgod na ich zapis lub wykorzystanie.
Wi璚ej informacji mo積a znale潭 w Polityce prywatno軼i.
Akceptuj polityk prywatno軼i i wykorzystywania plik闚 cookies w serwisie
zamknij