Podobnie jak w przypadku każdego innego dodatku do żywności, dopuszczenie
substancji słodzących do stosowania w Unii Europejskiej odbywa się na podstawie
ich oceny bezpieczeństwa dokonywanej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa
Żywności (EFSA).
W procesie oceny substancji, EFSA określa dopuszczalne dzienne spożycie
(ADI), które odpowiada takiej ilości dodatku do żywności, która może być
bezpiecznie spożywana codziennie przez całe życie danej osoby, bez
jakichkolwiek problemów dla zdrowia.
Na poziomie ogólnoświatowym, odpowiedzialność za dopuszczenie do stosowania
dodatków do żywności spoczywa na Wspólnym Komitecie Ekspertów ds. Dodatków
Żywnościowych (Joint Expert Scientific Committee on Food Additives JECFA),
Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Żywności i Rolnictwa (FAO) oraz Światowej Organizacji
Zdrowia (WHO).
Więcej na temat oceny bezpieczeństwa dodatków do żywności
Poniżej zestawienie opinii naukowych organów Unii Europejskiej dotyczących
najczęściej stosowanych niskokalorycznych substancji słodzących: Lp.
| Niskokaloryczna substancja słodząca
| Ostatnia analiza bezpieczeństwa w Unii Europejskiej
| 1
| Acesulfam K (E950) | Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF)
potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r. | 2
| Aspartam (E951) | Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) ocenił i potwierdził bezpieczeństwo w opiniach z lat 2002, 2006, 2009,
2010 i 2011 | 3
| Cyklaminiany (E952) | Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF)
potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r. | 4
| Sacharyny (E954) | Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF)
potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 1995 r. | 5
| Sukraloza (E955)
| Komitet Naukowy UE ds. Żywności (SCF)
potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2000 r. | 6
| Neotam (E961)
| Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
(EFSA) ocenił i potwierdził bezpieczeństwo w opinii z 2007 r. |
|