Zapraszamy do lektury najnowszego wydania kwartalnika "Food-Lex"!
W najnowszym numerze eksperci z dziedziny prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i środowiskowego przedstawiają nam najaktualniejsze tematy, które kształtują krajobraz naszej branży.
Najnowsze wydanie "Food-Lex" to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich związanych z branżą spożywczą. Znajdziecie tam nie tylko aktualne informacje prawne, ale również praktyczne wskazówki ekspertów:
Najnowsze wydanie "Food-Lex" to prawdziwa kopalnia wiedzy dla wszystkich związanych z branżą spożywczą. Znajdziecie tam nie tylko aktualne informacje prawne, ale również praktyczne wskazówki ekspertów:
- Aromaty dymu wędzarniczego. Obecny stan prawny i perspektywy dalszego stosowania w żywności – Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy
- Zafałszowanie żywności jako kwalifikowana postać niezgodności regulacyjnej produktu w orzecznictwie sądów administracyjnych – Joanna Krakowiak, Natalia Nieróbca, Kancelaria Wardyński i Wspólnicy
- Naukowe uzasadnienie prawdziwości oświadczeń zdrowotnych w świetle przepisów rozporządzenia 1924/2006 – Mateusz Hyży, Kancelaria SK+ Siekierzyński Kochlewski sp.j.
- Pozostałości po produkcji żywności jako pasza. Warunki i możliwości stosowania – Maria Pawłowska, KDCP Legal Rutkowski & Wspólnicy
- Intensywne prace Komitetów Komisji Kodeksu żywnościowego FAO/WHO – Joanna Maryniak-Szpilarska, Małgorzata Kłak-Sionkowska, Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
- Opłata cukrowa. Wnioski po pierwszych latach obowiązywania. Najnowsze orzecznictwo sądowe – Ada Marciniak-Becela, KDCP Kancelaria Doradztwa Celnego i Podatkowego Rutkowski i Wspólnicy Sp. z o.o.
- Własność intelektualna a produkty spożywcze. Jak chronić innowacje, markę oraz twórczość – Marek Oleksyn, Wojciech Wizner, SK&S Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
- Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwa – Marzena Pawlicka-Cegiełko, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
W Kwartalniku jak zawsze opublikowane zostały także stałe sekcje informujące o zmianach legislacyjnych:
- Okresy przejściowe
- Nowości legislacyjne
- Notyfikacje projektów przepisów krajów członkowskich w europejskiej bazie TRIS (1 marca – 1 czerwca 2024 r.)
- Lista opublikowanych przepisów unijnych i polskich (1 marca – 1 czerwca 2024 r.)
- Prace legislacyjne
Dziękujemy wszystkim autorom treści aktualnego wydania "Food-Lex"!
Nie przegap tych wnikliwych artykułów i analiz – pobierz swój e-egzemplarz już dziś: https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435