Data minimalnej trwałości czy termin przydatności do spożycia?
Konsument, czytając etykietę produktu spożywczego, natrafia na różne oznaczenia daty.
Bardzo często konsumenci w nieprawidłowy sposób interpretują podane informacje. Skutkiem takiego postępowania jest marnowanie żywności. Przedsięwzięcia przyczyniające się do ograniczenia marnowania żywności i prowadzenia świadomej produkcji żywności wpisują się w zobowiązania do podjęcia działań przez przywódców krajów członkowskich ONZ.
Polecamy lekturę artykułu, który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowali Piotr Włodawiec, starszy partner, radca prawny oraz Anna Pakulska, inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, eksperci Makuliński Moczydłowski Rostafiński Włodawiec, Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych Prokurent Spółka Partnerska.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2023 >>