Europejska Agencja Środowiska: Europa nie jest przygotowana na szybko rosnące zagrożenia klimatyczne
Europa jest najszybciej ocieplającym się kontynentem na świecie, a zagrożenia klimatyczne mają wpływ m.in. na jej bezpieczeństwo energetyczne i żywnościowe, ekosystemy, zasoby wodne, stabilność finansową i zdrowie ludzi. Jak wynika z oceny Europejskiej Agencji Środowiska (European Environment Agency), wiele z tych zagrożeń osiągnęło już poziom krytyczny i może mieć katastrofalne skutki, jeśli nie zostaną podjęte pilne i zdecydowane działania.
W obszarze żywności: Zagrożenia związane z upałami i suszami dla produkcji roślinnej są już na krytycznym poziomie w Europie Południowej, przy czym dotyczą one również krajów Europy Środkowej. W szczególności długotrwałe susze, które dotykają dużych obszarów, stanowią poważne zagrożenie dla produkcji roślinnej, bezpieczeństwa żywnościowego i zaopatrzenia w wodę pitną. EEA podaje, że jedno z rozwiązań - nawet częściowe odejście od białek pochodzenia zwierzęcego na rzecz białek pochodzenia roślinnego uprawianych w sposób zrównoważony, pozwoliłoby ograniczyć zużycie wody w rolnictwie i zależność od importowanych pasz.
Pełny raport dostępny jest na stronie EEA >>
W obszarze żywności: Zagrożenia związane z upałami i suszami dla produkcji roślinnej są już na krytycznym poziomie w Europie Południowej, przy czym dotyczą one również krajów Europy Środkowej. W szczególności długotrwałe susze, które dotykają dużych obszarów, stanowią poważne zagrożenie dla produkcji roślinnej, bezpieczeństwa żywnościowego i zaopatrzenia w wodę pitną. EEA podaje, że jedno z rozwiązań - nawet częściowe odejście od białek pochodzenia zwierzęcego na rzecz białek pochodzenia roślinnego uprawianych w sposób zrównoważony, pozwoliłoby ograniczyć zużycie wody w rolnictwie i zależność od importowanych pasz.
Pełny raport dostępny jest na stronie EEA >>