Podstawa do wyliczenia referencyjnej wartości GDA była następująca:
- Istniejące wytyczne odnośnie norm spożycia (wytyczne WHO oraz skandynawskie) podają wartość wzorcową dla dodanego cukru (10% energii). W Wielkiej Brytanii, zaleca się, aby 11% energii pochodziło z cukrów niemlecznych.
- W chwili obecnej brak jest uzgodnionej definicji dla cukrów niemlecznych i razem z “cukrami dodanymi” bardzo trudno jest ocenić ich zawartość.
- Unijna Dyrektywa w sprawie znakowania wartością odżywczą stawia wymóg, aby na etykiecie była podawana informacja o cukrach.
- Wzorcowa wartość GDA dla cukrów bazuje na wartości “cukrów ogółem“ tzn., zgodnie z Dyrektywą Rady nr 90/496/EWG wartości "wszystkich monosacharydów i dwucukrów występujących w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych (polioli))".
- Przez cukry dodane należy rozumieć wszystkie mono- i disacharydy dodane przez producentów żywności zgodnie z recepturą w procesie produkcyjnym. Dotyczy to również stosowania jako surowca produktów naturalnie zawierających w/w cukry, np. miód.
Do monosacharydów zaliczamy: glukozę (cukier gronowy), galaktozę, fruktozę, arabinozę. Do disacharydów zaliczamy: sacharozę (cukier biały), maltozę i laktozę (cukier mleczny).
Zastosowano następujące zasady oraz metodę obliczeniową w celu ustalenia proponowanej wartości referencyjnej dla "cukrów ogółem":
Wytyczne żywieniowe
- Europejczycy są zachęcani do spożywania zrównoważonej diety zawierającej pięć porcji owoców i warzyw oraz wystarczającą ilość nabiału, aby zagwarantować odpowiedni pobór wapnia.
- Szczegółowe dzienne wytyczne żywieniowe są następujące:
- Eurodiet oraz WHO zalecają, aby spożywać 400 g owoców i warzyw dziennie;
- W Irlandii i Francji zalecane są trzy porcje nabiału;
- Dodane cukry nie powinny przekraczać 10% energii z żywności.
Owoce i warzywa
-
Najpowszechniej występującymi owocami w diecie są jabłka, banany, pomarańcze, grapefruity, gruszki, winogrona, truskawki oraz brzoskwinie. Średnia zawartość cukrów w tych owocach wynosi 10,9% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);
-
Najpowszechniej występującymi warzywami w diecie są pomidor, marchew, sałata, groszek, ogórek, brokuły, kalafior, cebula, fasola. Średnia zawartość cukrów w tych warzywach wynosi 3,2% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);
-
Zakłada się, że zalecenie aby spożywać 400g owoców i warzyw dziennie bazuje na założeniu spożywania owoców i warzyw w proporcjach 200g /200g. Takie proporcje zapewniają dzienny pobór cukrów z owoców i warzyw w wysokości 28g.
Nabiał
- Trzy porcje nabiału zazwyczaj zawierają szklankę mleka (200g), kubek jogurtu (125g) oraz kawałek sera (40g). Mleko zawiera 5% cukrów, natomiast jogurt 6% cukrów. W efekcie pobór cukrów z nabiału wyniesie 17g.
Cukry dodane
W przypadku istnienia zaleceń ilościowych, mają one na celu ograniczenie dodanych cukrów do 10% poboru energii. Dla diety 2000 kcal dla kobiet daje to 50 g/dziennie natomiast przy diecie 2500 kcal daje to 62.5 g/dziennie:
(2000/100 x10)/4 = 50 g
(2500/100 x10)/4 = 62.5 g
Wartości ogółem
Podsumowując powyższe rozważania:
Dla kobiet: (wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g)
Owoce i warzywa |
28 |
Nabiał |
17 |
Zewnętrzne cukry, pozamlekowe |
50 | Cukry 95 g zaokrąglone do 90g
Dla mężczyzn: (wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g)
Owoce i warzywa |
28 |
Nabiał |
17 |
Zewnętrzne cukry, pozamlekowe |
62.5 |
Cukry ogółem 107,5 g zaokrąglone do 110g
Wartość 90 g dla kobiet oraz 110 g dla mężczyzn należy uwzględnić jako referencyjną wartość GDA zalecaną przez CIAA dla cukrów.
|