Home System RWS wg nowych zasad KONTAKT  
START System GDA wg dotychczasowych zasad Uzasadnienie dla referencyjnych wartości GDA Cukry
System GDA wg dotychczasowych zasad
Oblicz GDA dla twojego produktu
Cukry

Podstawa do wyliczenia referencyjnej wartości GDA była następująca: 

  • Istniejące wytyczne odnośnie norm spożycia (wytyczne WHO oraz skandynawskie) podają wartość wzorcową dla dodanego cukru (10% energii). W Wielkiej Brytanii, zaleca się, aby 11% energii pochodziło z  cukrów niemlecznych.

  • W chwili obecnej brak jest uzgodnionej definicji dla cukrów niemlecznych i razem z “cukrami dodanymi” bardzo trudno jest ocenić ich zawartość.

  • Unijna Dyrektywa w sprawie znakowania wartością odżywczą stawia wymóg, aby na etykiecie była podawana informacja o cukrach.

  • Wzorcowa wartość GDA dla cukrów bazuje na wartości “cukrów ogółem“ tzn., zgodnie z Dyrektywą Rady nr 90/496/EWG wartości "wszystkich monosacharydów i dwucukrów występujących w żywności, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych (polioli))".  

  • Przez cukry dodane należy rozumieć wszystkie mono- i disacharydy dodane przez producentów żywności zgodnie z recepturą w procesie produkcyjnym. Dotyczy to również stosowania jako surowca produktów naturalnie zawierających w/w cukry, np. miód.
    Do monosacharydów zaliczamy: glukozę (cukier gronowy), galaktozę, fruktozę, arabinozę.
    Do disacharydów zaliczamy: sacharozę (cukier biały), maltozę i laktozę (cukier mleczny).

Zastosowano następujące zasady oraz metodę obliczeniową w celu ustalenia proponowanej wartości referencyjnej dla "cukrów ogółem": 

Wytyczne żywieniowe

  • Europejczycy są zachęcani do spożywania zrównoważonej diety zawierającej pięć porcji owoców i warzyw oraz wystarczającą ilość nabiału, aby zagwarantować odpowiedni pobór wapnia.

  • Szczegółowe dzienne wytyczne żywieniowe są następujące:
      • Eurodiet oraz WHO zalecają, aby spożywać 400 g owoców i warzyw dziennie;
      • W Irlandii i Francji zalecane są trzy porcje nabiału;
      • Dodane cukry nie powinny przekraczać 10% energii z żywności.

Owoce i warzywa

  • Najpowszechniej występującymi owocami w diecie są jabłka, banany, pomarańcze, grapefruity, gruszki, winogrona, truskawki oraz brzoskwinie.  Średnia zawartość cukrów w tych owocach wynosi 10,9% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);

  • Najpowszechniej występującymi warzywami w diecie są pomidor, marchew, sałata, groszek, ogórek, brokuły, kalafior, cebula, fasola. Średnia zawartość cukrów w tych warzywach wynosi 3,2% (średnia wartość podana przez McCance & Widdowson);

  • Zakłada się, że zalecenie aby spożywać 400g owoców i warzyw dziennie bazuje na założeniu spożywania owoców i warzyw w proporcjach 200g /200g. Takie proporcje zapewniają dzienny pobór cukrów z owoców i warzyw w wysokości 28g.

Nabiał

  • Trzy porcje nabiału zazwyczaj zawierają szklankę mleka (200g), kubek jogurtu (125g) oraz kawałek sera (40g).  Mleko zawiera 5% cukrów, natomiast jogurt 6% cukrów.  W efekcie pobór cukrów z nabiału wyniesie 17g.

Cukry dodane

W przypadku istnienia zaleceń ilościowych, mają one na celu ograniczenie dodanych cukrów do 10% poboru energii.  Dla diety 2000 kcal dla kobiet daje to 50 g/dziennie natomiast przy diecie 2500 kcal daje to 62.5 g/dziennie:

(2000/100 x10)/4 = 50 g

(2500/100 x10)/4 = 62.5 g 

Wartości ogółem

Podsumowując powyższe rozważania:

Dla kobiet:
(wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g)

Owoce i warzywa 28
Nabiał 17
Zewnętrzne cukry, pozamlekowe 50

Cukry                                               95 g zaokrąglone do 90g

Dla mężczyzn:
(wartość zaokrąglona do najbliższych 10 g)

Owoce i warzywa 28
Nabiał 17
Zewnętrzne cukry, pozamlekowe 62.5

Cukry ogółem                          107,5 g zaokrąglone do 110g

Wartość 90 g dla kobiet oraz 110 g dla mężczyzn należy uwzględnić jako referencyjną wartość GDA zalecaną przez CIAA dla cukrów.

    CMS by - WEB interface 2005 - 2024 © PFPZ, Wszystkie prawa zastrzeżone
    Poleć stronę Drukuj Mapa Serwisu Na górę
    Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
    Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
    Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
    zamknij