Warto wiedzieć, że wody butelkowane dzielą się na:
naturalne mineralne, źródlane i stołowe. Najpopularniejsze są wody źródlane, które stanowią ok. 54% wszystkich
wód butelkowanych.
Naturalna woda
mineralna – jest to woda podziemna wydobywana jednym lub
kilkoma otworami naturalnymi lub wierconymi, różniąca się od wody przeznaczonej
do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym
i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym,
a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie
fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi. Wody
mineralne są jedynym rodzajem wód mogących w swym nazewnictwie używać
określenia „naturalne”.
Woda źródlana -
jest to woda podziemna wydobywana jednym lub kilkoma otworami naturalnymi lub
wierconymi, pierwotnie czysta pod względem chemicznym i mikrobiologicznym,
nie różniąca się właściwościami i składem mineralnym od wody przeznaczonej
do spożycia przez ludzi, określonymi w przepisach o zbiorowym
zaopatrzeniu w wodę. Jest to woda przydatna
do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.
Woda stołowa
jest to woda powstała przez dodanie: a) naturalnej wody
mineralnej lub soli mineralnych zawierających co najmniej jeden składnik mający
znaczenie fizjologiczne, taki jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany,
wodorowęglany lub węglany do wody źródlanej albo b) wody źródlanej lub
soli mineralnych, o których mowa w lit. a, do naturalnej wody
mineralnej. Wody stołowe
przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach
termicznych oraz sportowców.
Pod
względem zawartości rozpuszczonych
składników, wody butelkowane dzieli się na 4 grupy:- wody bardzo niskozmineralizowane zawierające
w litrze poniżej 50 mg rozpuszczonych składników mineralnych,
- wody
niskozmineralizowane zawierające w 1l 50–500
mg rozpuszczonych składników mineralnych,
- wody
średniozmineralizowane zawierające w 1l od 500 do 1500 mg tych składników,
- wody
wysokozmineralizowane o ogólnej mineralizacji powyżej 1500 mg rozpuszczonych
składników mineralnych w 1l. Naturalne wody mineralne wysokozmineralizowane
(powyżej 1500 mg/l) nie nadają się do stałego spożycia w większych
ilościach.
|
|