Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Oznaczenie „Produkt polski” – praktyczne aspekty
Od dłuższego czasu zwraca się uwagę na to, że konsumenci przywiązują dużą uwagę do tego, skąd pochodzi żywność. Tak jest również w przypadku polskiego konsumenta, który wśród czynników, jakimi się kieruje przy decyzjach zakupowych, wskazuje także często na pochodzenie żywności.

Znaczenie tego czynnika dla konsumentów zostało dostrzeżone już jakiś czas temu także w sferze prawa. Znajduje to odzwierciedlenie w przepisach unijnych, np. w obowiązkowych zasadach dotyczących określania kraju lub miejsca pochodzenia. W kontekście polskim kluczowe w praktyce są regulacje dotyczące fakultatywnego oznaczenia „Produkt polski”. Jego fakultatywność nie oznacza jednak dowolności w stosowaniu.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>

022574_980

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij