Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podatek cukrowy. Podsumowanie funkcjonowania przepisów
Z dniem 1 stycznia 2021 r. weszły w życie przepisy ustanawiające opłatę od środków spożywczych, zwaną powszechnie podatkiem cukrowym. Podatek ten został wprowadzony na mocy ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów (Dz.U. z 2020 r. poz. 1492 z późn. zm.), która to ustawa znowelizowała wiele kolejnych ustaw.

Główna część regulacji, wprowadzającej podatek cukrowy, zawarta jest w obowiązującej od początku bieżącego roku zmianie ustawy z dnia 11 września 2015 r. o zdrowiu publicznym (Dz.U. z 2021 r. poz. 183 z późn. zm.), gdzie określone zostały elementy konstrukcyjne tej daniny oraz również zasady jej poboru.


Wprowadzenie podatku cukrowego, czyli dodatkowej daniny od napojów zawierających cukier,  substancje słodzące, kofeinę lub taurynę, spowodowało znaczne zmiany na rynku napojów.


Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 3/2021, dostęp dla prenumeratorów>>

convencional-1

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij