Rozporządzenie KE (UE) 2021/382 z dnia 3 marca 2021 r.Rozporządzenie zmieniające załączniki do rozporządzenia (WE) 852/2004 PE i Rady ws. higieny środków spożywczych w odniesieniu do zarządzania alergenami pokarmowymi, redystrybucji żywności i kultury bezpieczeństwa żywności.W
przepisie tym m.in. wskazano, że sprzętu, środków transportu lub
pojemników stosowanych do przetwarzania, przygotowywania, transportu lub
przechowywania jednej z substancji lub produktów powodujących alergie lub
reakcje nietolerancji, o których mowa w załączniku II do rozporządzenia (UE) nr
1169/2011, nie stosuje się do przetwarzania, przygotowywania, transportu lub
przechowywania żywności niezawierającej tej substancji lub produktu, chyba że
sprzęt, środki transportu lub pojemniki zostały oczyszczone i sprawdzone
przynajmniej pod kątem braku widocznych fragmentów tej substancji lub produktu.
Więcej w numerze kwartalnika „Food-Lex” 1/2021, dostęp dla prenumeratorów>>
pełna lista aktualności
|