Konferencja 'Przyszłość branży przetwórstwa mięsnego: szanse i zagrożenia', 3 czerwca 2009Redakcja dwutygodnika branży spożywczej AgroTrendy zaprasza na konferencję dotyczącą przyszłości branży przetwórstwa mięsnego w Polsce. Eksperci omówią m.in. aktualną i prognozowaną sytuację sektora mięsnego w Polsce, kwestię strategii rozwoju dla przemysłu mięsnego oraz problem jakości mięsa kulinarnego.Jednym z wiodących tematów bedzie także Ustawa o Funduszach Promocji artykułów rolno-spożywczych i wynikające z niej korzyści dla branży przetwórstwa mięsnego. Specjaliści związani z branżą będą dyskutować także m.in. o finansowaniu tego sektora. Patronat Honorowy nad konferencją objęli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Prezes Agencji Rynku Rolnego oraz Prezes Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Przyszłość branży przetwórstwa mięsnego – szanse i zagrożenia
Konferencja odbędzie się w dniu 3 czerwca 2009 r. w godzinach 11.00-15.00, w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie.
Program konferencji
11.00-11.30 Aktualna i prognozowana sytuacja sektora mięsnego w Polsce (Michał Koleśnikow, Bank BGŻ)
11.35-11.55 Wyzwania, szanse i zagrożenia dla polskiego przemysłu spożywczego (Wiesław Łopaciuk, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)
12.00-12.20 Nowelizacja ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i wynikające z niej obowiązki dla przedsiębiorców (Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS)
12.20-13.00 Problemy jakości mięsa kulinarnego (prof. Andrzej Pisula, SGGW)
13.05-13.25 Okresy przejściowe dla zakładów przetwórczych w kontekście nowego prawa unijnego (dr Krzysztof Jażdżewski, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii)
13.25-13.45 Lunch
13.45-14.00 Ustawa o Funduszach Promocji artykułów rolno-spożywczych - korzyści dla branży przetwórstwa mięsnego (Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności)
14.05-14.25 Techniczne aspekty funkcjonowania Ustawy o Funduszach Promocji – rola i zadania firm przetwórczych (Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych, MRiRW)
14.25-14.45 Strategia rozwoju dla przemysłu mięsnego (Witold Choiński, prezes Związku Polskie Mięso)
14.45-15.00 Finansowanie w branży przetwórstwa mięsnego (Przedstawiciel Banku BGŻ)
Debata panelowa z udziałem zaproszonych gości
Prowadzenie: Redaktor Krzysztof Karman
Po konferencji zapraszamy na ogłoszenie wyników Rankingu Zakładów Mięsnych AgroTrendy.
Ranking Zakładów Mięsnych AgroTrendy godz. 15.30-16.10
1. Omówienie wyników Rankingu ZM.
2. Wręczenie nagród Laureatom V Rankingu Zakładów Mięsnych dwutygodnika AgroTrendy.
Nadzór Merytoryczny nad Rankingiem: Witold Choiński (Związek Polskie Mięso) i Janusz Rodziewicz (Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP)
Kontakt i zgłoszenia do udziału w konferencji: Magdalena Sojka - z-ca red. naczelnego AgroTrendy msojka@topconsult.pl tel.: 0 664 172 040
pełna lista aktualności
|