Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – kolejny produkt o chronionej nazwie
W dniu 19 października 2012 roku ukazało się rozporządzenie nr 975/2012 wpisujące na unijną listę o chronionych nazwach kolejny produkt, tym razem pochodzący z Niemiec - Filderkraut/Filderspitzkraut (Chronione Oznaczenie Geograficzne).

Nazwa „Filderkraut” oznacza w handlu i w języku potocznym kapustę głowiastą, białą, stożkową uprawianą na terenach zwanych „Filder”. Jest rzadką i niezwykle smaczną odmianą kapusty głowiastej białej i posiada rzadsze i delikatniejsze użyłkowanie blaszki liściowej niż kapusta głowiasta. Wielkość główki kapusty dochodzi przy tym do 50 cm, a jej ciężar wynosi często ponad 8 kg. Kapusta uprawiana jest na południe od miasta Stuttgart (Badenia-Wirtembergia),gdzie rozciąga się płaskowyż o powierzchni 22 tys. ha. Nosi on nazwę „die Filder”, a w języku potocznym określany jest jako „Filderebene”. Uprawa ta ma wielowiekową tradycję, a historia uprawy kapusty na płaskowyżu Filder jest bardzo długa. Już 500 lat temu mnisi z klasztoru Denkendorf uprawiali kapustę stożkową, która w przyszłości miała stać się produktem charakterystycznym dla płaskowyżu Filder, a pierwszą udokumentowaną wzmiankę o uprawie kapusty na płaskowyżu Filder datuje się na rok 1501.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: Dziennik Urzędowy Komisji Europejskiej


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij