O Akademii Food-Lex
Akademia Food-Lex to dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej. Organizatorzy – PFPŻ ZP i Food-Lex – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym.
W dynamicznie zmieniającym się otoczeniu prawnym, przedsiębiorstwa spożywcze muszą śledzić regulacje, aby unikać naruszeń i konsekwencji prawnych. Wiedza o aktualnych przepisach jest kluczowa dla zapewnienia zgodności z prawem i dostosowania produktów do nowych wymagań. Akademia Food-Lex to doskonała okazja do zdobycia tej wiedzy, poznania najlepszych praktyk i nawiązania cennych kontaktów zawodowych.
Podczas wydarzenia odbędą się 2 dni intensywnych dyskusji, w ramach 3 bloków tematycznych. Program obejmuje 17 szczegółowych prezentacji, sesje Q&A oraz możliwość bezpośredniej interakcji z 17 ekspertami i przedstawicielami organizatorów. To unikalna szansa na pogłębienie wiedzy, wymianę doświadczeń i rozwój zawodowy.
Atrakcyjne zniżki dla członków PFPŻ ZP i prenumeratorów "Food-Lex"
 Program Akademii Food-Lex
I dzień Akademii II dzień Akademii 10:00 – 11:00 Rejestracja 11:00 – 11:05 Otwarcie Akademii Food-Lex Andrzej Gantner PFPŻ ZP, Food-Lex Blok I Opakowania i odpady opakowaniowe 11:05-11:10 Innowacyjne podejście do pozyskiwania energii, możliwość obniżania jej kosztów i uzyskania bilansowych korzyści wynikających z wprowadzanego do Polski modelu współpracy DBFMO Christophe Szpyt GETEC Poland 11:10– 11:40 Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w świetle rozporządzenia PPWR i projektowanych polskich przepisów Jakub Tyczkowski Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A. 11:40 – 12:25 Migracja substancji z opakowań do żywności – stan prawny i kwestie praktyczne Marzena Pawlicka-Cegiełko Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB 12:25 – 12:55 Recyklaty do opakowań żywności Marta Krawczyk SGS Polska Sp. z o.o. 12:55 – 13:25 Opakowania elastyczne do żywności – wyzwania środowiskowe i regulacyjne Dorota Kozłowska PFPŻ ZP 13:25 – 13:55 Wyzwania związane z systemem kaucyjnym w Polsce Piotr Okurowski Kaucja.pl – Krajowy System Kaucyjny S.A. Blok II Bezpieczeństwo i jakość żywności 15:00 – 15:45 Aktualne prawa i obowiązki przedsiębiorców w łańcuchu spożywczym podczas urzędowych kontroli żywności Jowita Prokop Kancelaria Eversheds Sutherland 15:45 – 16:25 Informacje o składnikach produktów spożywczych na etykiecie wyrobu – wybrane zagadnienia Joanna Krakowiak Wardyński i Wspólnicy Sp.k. 16:25 – 16:55 Oznakowanie produktów spożywczych istotne dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów – wymagania prawne i praktyka Agnieszka Woźniak J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. 17:00 Zakończenie I dnia Akademii 20:00 Kolacja networkingowa | | 9:30 – 9:35 Otwarcie Akademii Food-Lex Andrzej Gantner PFPŻ ZP, Food-Lex Blok II Bezpieczeństwo i jakość żywności 9:35 – 10:20 Aromaty w środkach spożywczych Joanna Gajda-Wyrębek Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB 10:20 – 10:50 Orzecznictwo związane ze stosowaniem aromatów w żywności Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk Kancelaria Kieszkowska Rutkowska Kolasiński 10:50 – 11:20 HACCP – dlaczego teraz jest czas na aktualizację Emilia Żułcińska Silliker Polska Blok III Komunikacja z konsumentem 11:20 – 12:00 Implementacja dyrektyw Omnibus do prawa polskiego – podejście UOKiK i implikacje dla przedsiębiorstw branży spożywczej Dariusz Łomowski Delegatura w Gdańsku Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów 12:00 – 12:30 Przerwa kawowa 12:30 – 13:00 Certyfikacja źródeł surowców jako podstawa rzetelnej komunikacji z konsumentem Adam Baucza Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra 13:00 – 13:40 Komunikacja produktu wprowadzająca w błąd ze szczególnym uwzględnieniem produktów roślinnych – przykłady praktyczne, najnowsze orzecznictwo Jacek Myszko Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak 13:40 – 14:20 Reklama żywności funkcjonalnej Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk Kancelaria Kieszkowska Rutkowska Kolasiński 14:20 – 15:00 Informowanie o pochodzeniu produktów według przepisów unijnych i polskich Iwona Kacprzak Kancelaria Eversheds Sutherland 15:00 Dyskusja i zakończenie Akademii 16:00 Zakończenie całego wydarzenia |
Poznaj Prelegentów
| Christophe Szpyt, General Director Sales & Business Development, GETEC Poland
Posiada ponad 20-letnie doświadczenie na rynku energetycznym na
poziomie europejskim. W swojej karierze zajmował różne stanowiska kierownicze,
gdzie odpowiadał za sprzedaż, rozwój biznesu, operacje. Zdobył również bogate
doświadczenie w finansowaniu struktur i rozwiązań, takich jak energia jako
usługa. | 
| Jakub Tyczkowski, Prezes Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A. Rozpoczął swoją karierę zawodową w firmie EdS-PL należącej do belgijskiej grupy przemysłowej TRACTEBEL / WATCO, uczestnicząc w rozpoczęciu działalności tej grupy związanej z gospodarką odpadami w Polsce. Był m.in. odpowiedzialny za nowe projekty.
Był zaangażowany w uruchomienie projektów związanych z recyklingiem w kilku miastach i stał się Członkiem Zarządu firmy dedykowanej tej działalności.
Od 1996 r. zajmował stanowisko Dyrektora Handlowego w pierwszej firmie w Polsce przetwarzającej na skalę przemysłową odpady niebezpieczne na paliwa alternatywne dla cementowni.
Związany z Rekopol Organizacja Odzysku od 2001 r. na stanowisku Dyrektora ds. Odzysku, od 2005 r. pełnił funkcję Członka Zarządu w tej organizacji. W 2014 r. został powołany na stanowisko Prezesa Zarządu Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A. | | Marzena Pawlicka-Cegiełko, Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – PIB Bierze udział jako ekspert w pracach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. Materiałów i Wyrobów przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością, która zajmuje się m.in. opracowywaniem wspólnotowych aktów prawnych z tego zakresu i wytycznych. Zajmuje się również oceną zdrowotną materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością związaną z wydawaniem świadectw jakości zdrowotnej między innymi dla opakowań żywności, elementów maszyn spożywczych oraz innych wyrobów wykonanych z tworzyw sztucznych, laminatów, opakowań lakierowanych z nadrukiem, gum, silikonu, papieru i tektury, drewna, aktywnych i inteligentnych materiałów stosowanych do żywności (podkładki absorpcyjne). Prowadzi również szkolenia i konsultacje dla pracowników laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej. | | Marta Krawczyk, Environmental
Products Development Manager, SGS Polska Sp. z o.o.
Odpowiada w SGS za rozwój produktów środowiskowych w branży certyfikacji
(carbon footprint, EPD, LCA, OCS, EMAS, audyty środowiskowe). Ekspertka z
obszarów gospodarki odpadami opakowaniowymi, recyklatów tworzyw sztucznych,
bezpieczeństwa i oznakowania opakowań, przydatności do recyklingu, gospodarki
obiegu zamkniętego. Posiada doświadczenie w branży gospodarki odpadami,
administracji i funduszach ochrony środowiska w zakresie ochrony klimatu.
Wykładowczyni Akademii Leona Koźmińskiego, WSB Merito Gdańsk. | | Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji PFPŻ ZP, Zastępca Redaktora Naczelnego "Food-Lex"
Posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie stosowania i interpretacji
przepisów prawa żywnościowego uzyskane w pracy w Instytucie Żywności i
Żywienia, w międzynarodowych koncernach spożywczych, a także jako audytor
systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w międzynarodowej firmie
certyfikacyjnej.
W PFPŻ ZP jako dyrektor ds. legislacji zajmuje się sprawami związanymi
z prawem żywnościowym oraz z przepisami dotyczącymi opakowań przeznaczonych do
kontaktu z żywnością. Zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex”
wydawanego przez PFPŻ ZP.
Uczestniczy w pracach grup roboczych Konfederacji Przemysłu Żywności i
Napojów Unii Europejskiej (FoodDrinkEurope).
Członek Specjalistycznego Komitetu Technicznego ds. Rolnictwa i
Żywności Polskiego Centrum Akredytacji. | | Piotr Okurowski, Prezes Kaucja.pl – Krajowy System Kaucyjny S.A.
Doświadczony lider z bogatym doświadczeniem w zakresie wdrażania nowoczesnych technologii oraz zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw. Przez ostatnie 15 lat związany z firmą DHL Supply Chain, gdzie pełnił funkcje Członka Zarządu, Dyrektora Biznesu, a następnie CEO oddziałów w Polsce i na Słowacji. W trakcie kariery zajmował stanowiska kierownicze m.in. w DHL Supply Chain, PepsiCo Polska oraz Lyreco Polska SA. Absolwent Politechniki Warszawskiej oraz studiów Executive MBA na SGH w Warszawie i University of Quebec w Montrealu. | | Jowita
Prokop, Adwokat, Eversheds Sutherland Poland
Specjalizuje się w doradztwie z zakresu Life Sciences oraz prawa gospodarczego ze szczególnym uwzględnieniem sektora FMCG, żywnościowego i farmaceutycznego. Doradza przy wprowadzaniu do obrotu produktów różnych kategorii, takich jak leki, suplementy diety i wyroby tytoniowe. Reprezentuje klientów w sporach z organami administracji, międzynarodowym obrocie towarami oraz w toku procesu legislacyjnego. | | Joanna Krakowiak, Radca Prawny, Partner kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k.
Koordynuje
prace praktyki life science i ochrony zdrowia. Ma wieloletnie i wszechstronne
doświadczenie w sprawach dotyczących procedur dopuszczania do obrotu,
znakowania oraz modeli sprzedaży i dystrybucji produktów. Kompleksowo doradza w
opracowywaniu strategii komunikacji z konsumentami. Opiniuje kampanie reklamowe
produktów oraz doradza, jak zmniejszyć ryzyko zakwestionowania komunikacji
marketingowej przez konkurenta, konsumenta lub inspekcje nadzorujące rynek.
Szczególnym
obszarem jej praktyki jest prawo żywnościowe, ponieważ jako jedyna osoba z
Polski jest członkiem Rady Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego.
Pomaga polskim i zagranicznym klientom w skomplikowanych sprawach dotyczących
m.in. klasyfikacji, bezpieczeństwa i oznakowania produktów, a także w
postępowaniach przed organami nadzoru i sądami administracyjnymi. Bierze udział
w kluczowych transakcjach realizowanych przez kancelarię. | | Agnieszka Woźniak, Specjalista ds. Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
Absolwentka
Technologii, Biotechnologii i Analizy Żywności na Politechnice Gdańskiej oraz
międzywydziałowych studiów podyplomowych „Współczesne metody analityki z
elementami diagnostyki molekularnej” Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet
Medyczny, z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. związana od 2020 r. Posiada wiedzę
w zakresie składu, znakowania, bezpieczeństwa oraz kontroli jakości środków
spożywczych poparte kilkunastoletnim doświadczeniem zdobytym w pracy w
inspekcji, w przemyśle i w branży badań, inspekcji i certyfikacji. Konsultant
merytoryczny w zakresie prawa żywnościowego, tworzenia formuł produktów, w tym
suplementów diety oraz tworzenia i weryfikacji treści etykiet środków
spożywczych, trener. | | Joanna Gajda
-Wyrębek, Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym
Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – PIB
Zajmuje się
m.in. sprawami dotyczącymi tworzonego prawa krajowego, wspólnotowego i
światowego z zakresu substancji dodatkowych, opracowywaniem opinii i ekspertyz,
oceną ryzyka środków spożywczych oraz prowadzeniem szkoleń dla Państwowej
Inspekcji Sanitarnej. Jako przedstawicielka Polski uczestniczy w pracach Grup
Roboczych Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej ds. substancji
dodatkowych, aromatów i enzymów, a także Komisji Kodeksu Żywnościowego ds.
substancji dodatkowych. Zajmuje się oceną bezpieczeństwa żywności w zakresie
spełniania wymagań prawnych dotyczących stosowania dodatków do żywności,
aromatów i enzymów, a także oceną ryzyka środków spożywczych w ramach krajowego
systemu RASFF.
| | Michał
Tracz, Radca Prawny, Partner KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
Kancelaria Prawna sp. j.
Specjalizuje
się w prawie farmaceutycznym, żywnościowym oraz kosmetycznym. W swojej
dotychczasowej pracy zawodowej doradzał ponad 100 podmiotom z różnych branż
regulowanych. Reprezentuje klientów przed organami, w szczególności
Inspekcji Sanitarnej, IJHARS, Inspekcji Handlowej. Wspiera klientów na
wszystkich etapach od projektowania produktu, przez produkcję, po marketing i
dystrybucję, a także w sytuacjach kryzysowych (wstrzymanie / wycofanie z
obrotu, system RASFF/Safety Gate) oraz w działaniach profilaktycznych w
zakresie procedur i szkoleń. Doradza także w kwestiach związanych z komunikacją
środowiskową, sustainability oraz greenwashing, samoregulacją
biznesu oraz z zagadnieniami compliance. Przed
dołączeniem do KRK przez blisko 9 lat pracował w zespole Life Sciences jednej
z największych polskich kancelarii prawnych. Jest członkiem Okręgowej Izby
Radców Prawnych w Warszawie oraz sprawuje funkcję Przewodniczącego Komisji
Etycznej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.
| | Marcelina Izydorczyk, Adwokat, KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.
Specjalizuje się w doradztwie prawnym dla firm z branży spożywczej i farmaceutycznej oraz wyrobów medycznych w zakresie działań reklamowych i promocyjnych, kwestii compliance, wytwarzania i dystrybucji. Jej doświadczenie obejmuje również doradztwo z zakresu wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów i usług, a także zagadnienia związane z regulacją sektora pasz i kosmetyków. Wspiera klientów w postępowaniach przed organami urzędowej kontroli. Przed dołączeniem do kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński zdobywała doświadczenie zawodowe doradzając podmiotom z sektora Life Sciences w renomowanych polskich kancelariach prawnych. Jest rekomendowana w międzynarodowym rankingu prawniczym The Legal 500 EMEA 2022 w dziedzinie Healthcare & life sciences. Jest również współautorką międzynarodowych publikacji dotyczących Digital Healthcare i Consumer Health Products. Jest również stypendystką VII edycji programu Liderów Ochrony Zdrowia Fundacji im. Lesława Pagi. | | Dariusz Łomowski, Dyrektor Delegatury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Gdańsku
W UOKiK od blisko 22 lat, początkowo pracował w biurze prasowym, następnie w departamentach zajmujących się nadzorem rynku oraz programowaniem i koordynowaniem działania Inspekcji Handlowej, w tym także w zakresie kontroli urzędowych artykułów rolno-spożywczych. Radca prawny, członek zarządu Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawnych. | | Adam Baucza, Prezes Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra
Ceniony
specjalista produkcji roślinnej, który zdobywał doświadczenie w gospodarstwach
wielkotowarowych oraz w dystrybucji. Miłośnik rolnictwa regeneratywnego jako
produkcji rolnej o określonym wpływie na środowisko. Jako prezes Fundacji Terra
Nostra jest niekwestionowanym entuzjastą działań edukacyjnych kształtujących
świadomość rolników, i budowania wspólnych wartości w całym łańcuchu produkcji
żywności. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Uniwersytetu
Rolniczego w Krakowie. | | Jacek Myszko, Radca Prawny,
Partner nadzorującym w SK&S praktykę Life Science
Posiada wieloletnie
doświadczenie w doradztwie na rzecz podmiotów z sektora farmaceutycznego,
spożywczego i wyrobów medycznych. Wspierał polskie i zagraniczne podmioty we
wprowadzaniu nowych produktów na rynek (w tym w procesie zatwierdzania składu,
znakowania, komunikacji marketingowej), wycofaniu produktów wadliwych,
sprzedaży żywności na platformach e-commerce. Reprezentuje podmioty z branży
spożywczej przed organami administracyjnymi i sądami. | | Iwona Kacprzak, Radca Prawny, Eversheds Sutherland Poland
Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony praw konsumentów. Ma wieloletnią praktykę w przygotowywaniu wzorców umownych, regulaminów lub wewnętrznych procedur. Łączy doświadczenie w sprawach konsumenckich z zagadnieniami środowiskowymi, przede wszystkim związanymi z gospodarką obiegu zamkniętego i zrównoważonym rozwojem. | |
Emilia Żułcińska, Ekspert ds. Audytów, Silliker Polska Sp. z o.o.
Absolwent Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Ekspert ds. audytów z 15-letnim doświadczeniem w branży spożywczej. Specjalizuje się w audytach pierwszej i drugiej strony, koncentrując się na jakości i bezpieczeństwie żywności oraz zrównoważonej produkcji – zarówno w produkcji pierwotnej, jak i w sieciach handlowych, restauracjach oraz zakładach produkcyjnych. Doświadczony szkoleniowiec w zakresie bezpieczeństwa żywności, preferujący praktyczne i oparte na doświadczeniu formy przekazywania wiedzy. |
Partnerzy i Patroni Akademii
Partnerzy Akademii: | Patroni branżowi: |
Miejsce wydarzenia
Novotel Gdańsk Marina, ul. Jelitkowska 20, Gdańsk | |
|
|