Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Działania > Seminaria i Konferencje > Akademia Food-Lex 2025
Akademia Food-Lex 2025

      
Zarejestruj się

O Akademii Food-Lex

Akademia Food-Lex to dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej. Organizatorzy – PFPŻ ZP i Food-Lex – zapraszają do udziału w serii inspirujących prelekcji i dyskusji, które pozwolą Państwu być na bieżąco z najnowszymi zmianami w prawie żywnościowym, środowiskowym i gospodarczym.


W dynamicznie zmieniającym się otoczeniu prawnym, przedsiębiorstwa spożywcze muszą śledzić regulacje, aby unikać naruszeń i konsekwencji prawnych. Wiedza o aktualnych przepisach jest kluczowa dla zapewnienia zgodności z prawem i dostosowania produktów do nowych wymagań. Akademia Food-Lex to doskonała okazja do zdobycia tej wiedzy, poznania najlepszych praktyk i nawiązania cennych kontaktów zawodowych.


Podczas wydarzenia odbędą się 2 dni intensywnych dyskusji, w ramach 3 bloków tematycznych. Program obejmuje 17 szczegółowych prezentacji, sesje Q&A oraz możliwość bezpośredniej interakcji z 17 ekspertami i przedstawicielami organizatorów. To unikalna szansa na pogłębienie wiedzy, wymianę doświadczeń i rozwój zawodowy.



Atrakcyjne zniżki dla członków PFPŻ ZP i prenumeratorów "Food-Lex"



Pobierz folder


Program Akademii Food-Lex

  
  I dzień Akademii                                                                                     II dzień Akademii
10:00 – 11:00      
Rejestracja
11:00 – 11:05
Otwarcie Akademii Food-Lex
Andrzej Gantner
PFPŻ ZP, Food-Lex
Blok I
Opakowania i odpady opakowaniowe
11:05-11:10
Innowacyjne podejście do pozyskiwania energii, możliwość obniżania jej kosztów i uzyskania bilansowych korzyści wynikających z wprowadzanego do Polski modelu współpracy DBFMO
Christophe Szpyt
GETEC Poland
11:10– 11:40
Rozszerzona Odpowiedzialność Producenta w świetle rozporządzenia PPWR i projektowanych polskich przepisów
Jakub Tyczkowski
Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.
11:40 – 12:25
Migracja substancji z opakowań do żywności – stan prawny i kwestie praktyczne
Marzena Pawlicka-Cegiełko
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB
12:25 – 12:55
Recyklaty do opakowań żywności
Marta Krawczyk
SGS Polska Sp. z o.o.
12:55 – 13:25
Opakowania elastyczne do żywności – wyzwania środowiskowe i regulacyjne
Dorota Kozłowska
PFPŻ ZP
13:25 – 13:55
Wyzwania związane z systemem kaucyjnym w Polsce
Piotr Okurowski
Kaucja.pl – Krajowy System Kaucyjny S.A.
13:55 – 15:00
Lunch
Blok II
Bezpieczeństwo i jakość żywności
15:00 – 15:45
Aktualne prawa i obowiązki przedsiębiorców w łańcuchu spożywczym podczas urzędowych kontroli żywności
Jowita Prokop
Kancelaria Eversheds Sutherland
15:45 – 16:25
Informacje o składnikach produktów spożywczych na etykiecie wyrobu – wybrane zagadnienia
Joanna Krakowiak
Wardyński i Wspólnicy Sp.k.
16:25 – 16:55
Oznakowanie produktów spożywczych istotne dla bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów – wymagania prawne i praktyka
Agnieszka Woźniak
J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.
17:00                   
Zakończenie I dnia Akademii
20:00                   
Kolacja networkingowa
                
8:30 – 9:30        
Rejestracja
9:30 – 9:35
Otwarcie Akademii Food-Lex
Andrzej Gantner
PFPŻ ZP, Food-Lex
Blok II
Bezpieczeństwo i jakość żywności
9:35 – 10:20
Aromaty w środkach spożywczych
Joanna Gajda-Wyrębek
Narodowy Instytut Zdrowia 
Publicznego PZH – PIB
10:20 – 10:50
Orzecznictwo związane ze stosowaniem aromatów w żywności
Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk
Kancelaria Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
10:50 – 11:20
HACCP – dlaczego teraz jest czas na aktualizację
Emilia Żułcińska
Silliker Polska
Blok III
Komunikacja z konsumentem
11:20 – 12:00
Implementacja dyrektyw Omnibus do prawa polskiego – podejście UOKiK i implikacje dla przedsiębiorstw branży spożywczej
Dariusz Łomowski
Delegatura w Gdańsku
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów
12:00 – 12:30
Przerwa kawowa
12:30 – 13:00
Certyfikacja źródeł surowców jako podstawa rzetelnej komunikacji z konsumentem
Adam Baucza 
Fundacja Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra
13:00 – 13:40
Komunikacja produktu wprowadzająca w błąd ze szczególnym uwzględnieniem produktów roślinnych – przykłady praktyczne, najnowsze orzecznictwo
Jacek Myszko
Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak
13:40 – 14:20
Reklama żywności funkcjonalnej
Michał Tracz, Marcelina Izydorczyk
Kancelaria Kieszkowska Rutkowska Kolasiński
14:20 – 15:00       
Informowanie o pochodzeniu produktów według przepisów unijnych i polskich
Iwona Kacprzak
Kancelaria Eversheds Sutherland
15:00                    
Dyskusja i zakończenie Akademii
15:00           
Lunch 
16:00
Zakończenie całego wydarzenia

Pobierz program



Poznaj Prelegentów


 
Christophe Szpyt
Christophe SzpytGeneral Director Sales & Business Development, GETEC Poland

Posiada ponad 20-letnie doświadczenie na rynku energetycznym na poziomie europejskim. W swojej karierze zajmował różne stanowiska kierownicze, gdzie odpowiadał za sprzedaż, rozwój biznesu, operacje. Zdobył również bogate doświadczenie w finansowaniu struktur i rozwiązań, takich jak energia jako usługa. 

Jakub_Tyczkowski

Jakub Tyczkowski, Prezes Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.

Rozpoczął swoją karierę zawodową w firmie EdS-PL należącej do belgijskiej grupy przemysłowej TRACTEBEL / WATCO, uczestnicząc w rozpoczęciu działalności tej grupy związanej z gospodarką odpadami w Polsce. Był m.in. odpowiedzialny za nowe projekty.     Był zaangażowany w uruchomienie projektów związanych z recyklingiem w kilku miastach i stał się Członkiem Zarządu firmy dedykowanej tej działalności.  Od 1996 r. zajmował stanowisko Dyrektora Handlowego w pierwszej firmie w Polsce przetwarzającej na skalę przemysłową odpady niebezpieczne na paliwa alternatywne dla cementowni. Związany z Rekopol Organizacja Odzysku od 2001 r. na stanowisku Dyrektora ds. Odzysku,  od 2005 r. pełnił funkcję Członka Zarządu w tej organizacji. W 2014 r. został powołany na stanowisko Prezesa Zarządu Rekopol Organizacja Odzysku Opakowań S.A.

Marzena_Pawlicka

Marzena Pawlicka-Cegiełko, Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności  w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – PIB

Bierze udział jako ekspert w pracach Grupy Roboczej Komisji Europejskiej ds. Materiałów i Wyrobów przeznaczonych do Kontaktu z Żywnością, która zajmuje się m.in. opracowywaniem wspólnotowych aktów prawnych z tego zakresu i wytycznych. Zajmuje się również oceną zdrowotną materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością związaną z wydawaniem świadectw jakości zdrowotnej między innymi dla opakowań żywności, elementów maszyn spożywczych oraz innych wyrobów wykonanych z tworzyw sztucznych, laminatów, opakowań lakierowanych z nadrukiem, gum, silikonu, papieru i tektury, drewna, aktywnych i inteligentnych materiałów stosowanych do żywności (podkładki absorpcyjne). Prowadzi również szkolenia i konsultacje dla pracowników laboratoriów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Marta Krawczyk

Marta Krawczyk, Environmental Products Development Manager, SGS Polska Sp. z o.o.

Odpowiada w SGS za rozwój produktów środowiskowych w branży certyfikacji (carbon footprint, EPD, LCA, OCS, EMAS, audyty środowiskowe). 
Ekspertka z obszarów gospodarki odpadami opakowaniowymi, recyklatów tworzyw sztucznych, bezpieczeństwa i oznakowania opakowań, przydatności do recyklingu, gospodarki obiegu zamkniętego.
Posiada doświadczenie w branży gospodarki odpadami, administracji i funduszach ochrony środowiska w zakresie ochrony klimatu. 
Wykładowczyni Akademii Leona Koźmińskiego, WSB Merito Gdańsk. 

D. Kozłowska
Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji PFPŻ ZP, Zastępca Redaktora Naczelnego "Food-Lex" Posiada wieloletnie doświadczenie w zakresie stosowania i interpretacji przepisów prawa żywnościowego uzyskane w pracy w Instytucie Żywności i Żywienia, w międzynarodowych koncernach spożywczych, a także jako audytor systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności w międzynarodowej firmie certyfikacyjnej.

W PFPŻ ZP jako dyrektor ds. legislacji zajmuje się sprawami związanymi z prawem żywnościowym oraz z przepisami dotyczącymi opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zastępca redaktora naczelnego kwartalnika „Food-Lex” wydawanego przez PFPŻ ZP.

Uczestniczy w pracach grup roboczych Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów Unii Europejskiej (FoodDrinkEurope).

Członek Specjalistycznego Komitetu Technicznego ds. Rolnictwa i Żywności Polskiego Centrum Akredytacji. 

Piotr Okurowski
Piotr Okurowski, Prezes Kaucja.pl – Krajowy System Kaucyjny S.A.

Doświadczony lider z bogatym doświadczeniem w zakresie wdrażania nowoczesnych technologii oraz zarządzania logistyką i łańcuchem dostaw. Przez ostatnie 15 lat związany z firmą DHL Supply Chain, gdzie pełnił funkcje Członka Zarządu, Dyrektora Biznesu, a następnie CEO oddziałów w Polsce i na Słowacji. W trakcie kariery zajmował stanowiska kierownicze m.in. w DHL Supply Chain, PepsiCo Polska oraz Lyreco Polska SA. Absolwent Politechniki Warszawskiej oraz studiów Executive MBA na SGH w Warszawie i University of Quebec w Montrealu.

Jowita Prokop

Jowita Prokop, Adwokat, Eversheds Sutherland Poland


Specjalizuje się w doradztwie z zakresu Life Sciences oraz prawa gospodarczego ze szczególnym uwzględnieniem sektora FMCG, żywnościowego i farmaceutycznego. Doradza przy wprowadzaniu do obrotu produktów różnych kategorii, takich jak leki, suplementy diety i wyroby tytoniowe. Reprezentuje klientów w sporach z organami administracji, międzynarodowym obrocie towarami oraz w toku procesu legislacyjnego.
Joanna Krakowiak
Joanna Krakowiak, Radca Prawny, Partner kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k.


Koordynuje prace praktyki life science i ochrony zdrowia. Ma wieloletnie i wszechstronne doświadczenie w sprawach dotyczących procedur dopuszczania do obrotu, znakowania oraz modeli sprzedaży i dystrybucji produktów. Kompleksowo doradza w opracowywaniu strategii komunikacji z konsumentami. Opiniuje kampanie reklamowe produktów oraz doradza, jak zmniejszyć ryzyko zakwestionowania komunikacji marketingowej przez konkurenta, konsumenta lub inspekcje nadzorujące rynek.

Szczególnym obszarem jej praktyki jest prawo żywnościowe, ponieważ jako jedyna osoba z Polski jest członkiem Rady Europejskiego Stowarzyszenia Prawa Żywnościowego. Pomaga polskim i zagranicznym klientom w skomplikowanych sprawach dotyczących m.in. klasyfikacji, bezpieczeństwa i oznakowania produktów, a także w postępowaniach przed organami nadzoru i sądami administracyjnymi. Bierze udział w kluczowych transakcjach realizowanych przez kancelarię.

Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak, Specjalista ds. Bezpieczeństwa i Jakości Żywności, J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o.


Absolwentka Technologii, Biotechnologii i Analizy Żywności na Politechnice Gdańskiej oraz międzywydziałowych studiów podyplomowych „Współczesne metody analityki z elementami diagnostyki molekularnej” Uniwersytet Gdański i Gdański Uniwersytet Medyczny, z J.S. Hamilton Poland Sp. z o.o. związana od 2020 r. Posiada wiedzę w zakresie składu, znakowania, bezpieczeństwa oraz kontroli jakości środków spożywczych poparte kilkunastoletnim doświadczeniem zdobytym w pracy w inspekcji, w przemyśle i w branży badań, inspekcji i certyfikacji. Konsultant merytoryczny w zakresie prawa żywnościowego, tworzenia formuł produktów, w tym suplementów diety oraz tworzenia i weryfikacji treści etykiet środków spożywczych, trener.

Joanna Gajda

Joanna Gajda -Wyrębek, Kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH – PIB


Zajmuje się m.in. sprawami dotyczącymi tworzonego prawa krajowego, wspólnotowego i światowego z zakresu substancji dodatkowych, opracowywaniem opinii i ekspertyz, oceną ryzyka środków spożywczych oraz prowadzeniem szkoleń dla Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Jako przedstawicielka Polski uczestniczy w pracach Grup Roboczych Komisji Europejskiej i Rady Unii Europejskiej ds. substancji dodatkowych, aromatów i enzymów, a także Komisji Kodeksu Żywnościowego ds. substancji dodatkowych. Zajmuje się oceną bezpieczeństwa żywności w zakresie spełniania wymagań prawnych dotyczących stosowania dodatków do żywności, aromatów i enzymów, a także oceną ryzyka środków spożywczych w ramach krajowego systemu RASFF.


Michał Tracz

Michał Tracz, Radca Prawny, Partner KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.


Specjalizuje się w prawie farmaceutycznym, żywnościowym oraz kosmetycznym. W swojej dotychczasowej pracy zawodowej doradzał ponad 100 podmiotom z różnych branż regulowanych. Reprezentuje klientów przed organami, w szczególności Inspekcji Sanitarnej, IJHARS, Inspekcji Handlowej. Wspiera klientów na wszystkich etapach od projektowania produktu, przez produkcję, po marketing i dystrybucję, a także w sytuacjach kryzysowych (wstrzymanie / wycofanie z obrotu, system RASFF/Safety Gate) oraz w działaniach profilaktycznych w zakresie procedur i szkoleń. Doradza także w kwestiach związanych z komunikacją środowiskową, sustainability oraz greenwashing, samoregulacją biznesu oraz z zagadnieniami compliance
Przed dołączeniem do KRK przez blisko 9 lat pracował w zespole Life Sciences jednej z największych polskich kancelarii prawnych. Jest członkiem Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie oraz sprawuje funkcję Przewodniczącego Komisji Etycznej Krajowej Rady Suplementów i Odżywek.


 
Marcelina Izydorczyk

Marcelina Izydorczyk, Adwokat, KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.


Specjalizuje się w doradztwie prawnym dla firm z branży spożywczej i farmaceutycznej oraz wyrobów medycznych w zakresie działań reklamowych i promocyjnych, kwestii compliance, wytwarzania i dystrybucji. Jej doświadczenie obejmuje również doradztwo z zakresu wprowadzania na rynek innowacyjnych produktów i usług, a także zagadnienia związane z regulacją sektora pasz i kosmetyków. Wspiera klientów w postępowaniach przed organami urzędowej kontroli. Przed dołączeniem do kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński zdobywała doświadczenie zawodowe doradzając podmiotom z sektora Life Sciences w renomowanych polskich kancelariach prawnych. Jest rekomendowana w międzynarodowym rankingu prawniczym The Legal 500 EMEA 2022 w dziedzinie Healthcare & life sciences. Jest również współautorką międzynarodowych publikacji dotyczących Digital Healthcare i Consumer Health Products. Jest również stypendystką VII edycji programu Liderów Ochrony Zdrowia Fundacji im. Lesława Pagi. 

Dariusz Lomowski
Dariusz Łomowski, Dyrektor Delegatury Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Gdańsku W UOKiK od blisko 22 lat, początkowo pracował w biurze prasowym, następnie w departamentach zajmujących się nadzorem rynku oraz programowaniem i koordynowaniem działania Inspekcji Handlowej, w tym także w zakresie kontroli urzędowych artykułów rolno-spożywczych. Radca prawny, członek zarządu Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawnych. 
A.Baucza
Adam Baucza, Prezes Fundacji Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra

Ceniony specjalista produkcji roślinnej, który zdobywał doświadczenie w gospodarstwach wielkotowarowych oraz w dystrybucji. Miłośnik rolnictwa regeneratywnego jako produkcji rolnej o określonym wpływie na środowisko. Jako prezes Fundacji Terra Nostra jest niekwestionowanym entuzjastą działań edukacyjnych kształtujących świadomość rolników, i budowania wspólnych wartości w całym łańcuchu produkcji żywności. Absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu oraz Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Jacek Myszko

Jacek Myszko, Radca Prawny, Partner nadzorującym w SK&S praktykę Life Science


Posiada wieloletnie doświadczenie w doradztwie na rzecz podmiotów z sektora farmaceutycznego, spożywczego i wyrobów medycznych. Wspierał polskie i zagraniczne podmioty we wprowadzaniu nowych produktów na rynek (w tym w procesie zatwierdzania składu, znakowania, komunikacji marketingowej), wycofaniu produktów wadliwych, sprzedaży żywności na platformach e-commerce. Reprezentuje podmioty z branży spożywczej przed organami administracyjnymi i sądami.

Iwona Kacprzak
Iwona Kacprzak, Radca Prawny, Eversheds Sutherland Poland Specjalizuje się w zagadnieniach regulacyjnych, ze szczególnym uwzględnieniem ochrony praw konsumentów. Ma wieloletnią praktykę w przygotowywaniu wzorców umownych, regulaminów lub wewnętrznych procedur. Łączy doświadczenie w sprawach konsumenckich z zagadnieniami środowiskowymi, przede wszystkim związanymi z gospodarką obiegu zamkniętego i zrównoważonym rozwojem.
zdjęcie Emilia Żułcińska

Emilia Żułcińska, Ekspert ds. Audytów, Silliker Polska Sp. z o.o. 
Absolwent Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Ekspert ds. audytów z 15-letnim doświadczeniem w branży spożywczej. Specjalizuje się w audytach pierwszej i drugiej strony, koncentrując się na jakości i bezpieczeństwie żywności oraz zrównoważonej produkcji – zarówno w produkcji pierwotnej, jak i w sieciach handlowych, restauracjach oraz zakładach produkcyjnych. Doświadczony szkoleniowiec w zakresie bezpieczeństwa żywności, preferujący praktyczne i oparte na doświadczeniu formy przekazywania wiedzy.





Partnerzy i Patroni Akademii


Partnerzy Akademii:                                                                                                                                        Patroni branżowi:
TerraNostra
kaucjapl
rekopol
Getec

   
Hamilton

KUPS
POLSKIE_MIESO2
SRWRP
UPEMI
ZPPM
Patroni medialni:
                                            
Gospodarka_Miesna
logo-foodfakty-kolor
mistrz branzy
  P_Gastronomiczny
Polska_Rolna
polskie_mieso_gazeta
  
 
                                                                                   portal_pfpz
Przeglad_Piekarski_i_Cukierniczy
PrzegladMleczarki
Przemysl_spozywczy




Zarejestruj się




Miejsce wydarzenia

Novotel Gdańsk Marina, ul. Jelitkowska 20, Gdańsk
Hotel Novotel Gdańsk Marina



Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij