Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Konkretnie o mrożonkach - Relacja ze spotkania branżowego dla producentów i dystrybutorów
Produkty mrożone mają przed sobą obiecujące perspektywy rynkowe. Jednak rozwój tej kategorii ustępuje oczekiwaniom. Jakie bariery stoją przed triumfem mrożonek, jak trafić w gusta i oczekiwania konsumentów, jak sprawnie dystrybuować te produkty - zastanawiali się uczestnicy branżowego spotkania „Trendy rozwoju produktów mrożonych w Polsce” zorganizowanego przez redakcję fresh&cool market, po raz pierwszy w formule otwartej dyskusji specjalistów z branży, które odbyło się 25 lutego br. w Centrum Prasowym Foksal w Warszawie.

Mrożonki niemal idealnie wpisują się  w oczekiwania konsumentów w stosunku do nowoczesnej żywności – prozdrowotnej, smacznej, łatwej do szybkiego przyrządzenia.  Nic dziwnego więc, że wartość ich rynku - według Nielsen - szacuje się na 1,3 mld zł. Jednak, jak oceniała w prezentacji przedstawionej podczas spotkania Joanna Rogalska, client executive AC Nielsen, wzrost wartości sprzedaży produktów mrożonych o 13,2 proc. zanotowany podczas trzech pierwszych kwartałów ub.r. to zbyt mało, jak na znaczący ich potencjał.
- Warto przyjrzeć się sprzedaży mrożonek z drugiej strony półki, a więc okiem konsumenta – dowodził w prezentacji Mateusz Jaworowski z SMG/ KRC. Choć bowiem większość konsumentów zainteresowana jest mrożoną żywnością, to zależnie od wieku, dochodów, miejsca zamieszkania czy rodzaju zatrudnienia  zmieniają się preferencje zakupowe takich produktów. Największy potencjał wzrostu tkwi w mrożonkach warzywnych. Niepokój lekarzy i dietetyków, a także handlowców oraz producentów powinna wzbudzać stagnacja w przyroście liczby regularnych konsumentów mrożonych produktów rybnych...

Zaniedbujemy edukację klientów…

... o wartości prozdrowotnej i smakowej mrożonek,  a brak właściwej promocji i informacji na temat walorów żywności mrożonej to podstawowa bariera rozwoju sprzedaży - dowodził Dawid Sikora, kupiec produktów mrożonych sieci Chata Polska. - To błąd! Producenci mrożonek powinni się zjednoczyć w akcji edukacyjnej, biorąc za wzór choćby producentów przetworów mlecznych. Wtedy, jestem przekonany, handel też pomoże w edukacji klientów.
Zebranych zainteresował głos zwracający uwagę na rolę edukacji konsumentów o walorach mrożonek jako ważnej broni w konkurencyjnych zmaganiach tej kategorii produktów z innymi, również uważanymi za prozdrowotne i o wysokich walorach odżywczych. Mrożonki  mogą tymi walorami, a także, co obecnie bardzo się liczy, możliwością szybkiego przygotowania do spożycia, umocnić przewagę konkurencyjną. Pod warunkiem jednak, że konsumenci będą ich świadomi…
Z tym stwierdzeniem zgadzali się niemal wszyscy uczestnicy spotkania. Podzieliły ich natomiast poglądy precyzujące, kto w łańcuchu produkcji i sprzedaży mrożonek powinien wziąć na siebie ciężar edukacji i promocji mrożonek.
- Producenci sami powinni skupić się na edukacji i promocji w tym zakresie, bo to przede wszystkim w ich interesie pozostaje wzrost sprzedaży kategorii – przekonywał Radosław Drzewiecki...

Jaki wybrać model dystrybucji?
To problem istotny w  branży żywności mrożonej.
Decyzja o wyborze efektywnego systemu dystrybucji zaważy na powodzeniu całego produkcyjnego przedsięwzięcia – przekonywał w prezentacji Sławomir Krzemiński,  prezes AMP Logistyka.
Czy przesuwanie odpowiedzialności, ale i zyskowności na dystrybutora jest korzystnym rozwiązaniem dla producenta? Czy dystrybutorzy w tradycyjnym handlu są przygotowani na trendy konsolidacji rynku i sprzedaży? Czy wreszcie logistycy pełnią już rolę integratora łańcucha dostaw? Takie pytania – przyczynek do dyskusji - stawiał przed zebranymi autor prezentacji. 
- Producentom wydaje się często, że posiadanie własnych magazynów i transportu pozwala panować nad całym łańcuchem dostaw, szybko reagować na zmiany rynkowe, sprawować nad wszystkim kontrolę, ale to dużo kosztuje – tłumaczył. - Natomiast intensywna dystrybucja daje możliwość szerokiego i sprawnego działania w tym zakresie, zmniejszenia kosztów, lecz jednocześnie oddaje dystrybutorowi kontrolę nad przepływem produkowanych przez nas towarów. Którą strategię wybrać?...


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Twój podpis:
Twój komentarz:
Wpisz kod z obrazka:
 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij