Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
IHARS bada jakość wyrobów czekoladowych i ciastkarskich
Wyniki kontroli jakości handlowej IJHARS wyrobów cukierniczych w 28 sklepach w Bydgoszczy, Gdyni, Katowicach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Poznaniu, Szczecinie, Warszawie, Wrocławiu oraz Zielonej Górze w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta pokazały, że nadal do obrotu wprowadzane są artykuły o niewłaściwej jakości. W porównaniu do wyników kontroli doraźnej z 2008 stwierdzono również poprawę jakości w zakresie znakowania oraz pogorszenie jakości w zakresie cech organoleptycznych

Skontrolowano: czekoladę, czekoladę mleczną, czekoladę mleczno-orzechową, czekoladę nadziewaną, czekoladki (praliny), białą czekoladę, wyroby czekoladowane (w czekoladzie), cukierki, wyroby ciastkarskie. Kontrole przeprowadzono m.in. w zakresie znakowania. IJHARS stwierdził nieprawidłowe znakowanie  w przypadku 24 partii wyrobów cukierniczych oraz ciastkarskich (19,5 proc. skontrolowanych wyrobów), o łącznej masie 24 t (10,7 proc. skontrolowanej masy).

Nieprawidłowości dotyczyły m.in

  • braku pełnych danych identyfikacyjnych producenta lub podania nieprawidłowych danych dotyczących producenta, np. brak nazwy oraz adresu producent, braku informacji o procentowej zawartości składników użytych do produkcji  i występujących w nazwie wyrobu gotowego, np. zawartość wiśni i likieru, nie umieszczenia informacji o warunkach przechowywania obok daty minimalnej trwałości,
  • nieczytelności oznakowania w zakresie danych identyfikacyjnych partii oraz daty minimalnej trwałości, stosowania określenia: "waga netto" zamiast "masa netto" poprzedzającego dane dotyczące ilości nominalnej,
  • niezrozumiałego oznakowania wyrobu w zakresie składu, tj. umieszczenie w środku treści wykazu składników, zamiast po wykazie składników,
  • dodatkowych informacji w brzmieniu: „Masa kakaowa min. 40 proc. produkt zawiera oprócz tłuszczu kakaowego tłuszcz roślinny",
  • różnic w wykazie składników podanym na opakowaniu zbiorczym
    i jednostkowym, tj. w składzie znajdującym się na opakowaniu jednostkowym podano dodatkowo "enzym-inwertaza" oraz "aromat",
  • braku nazwy artykułu w języku polskim.  

Przeprowadzona kontrola jakości handlowej wyrobów cukierniczych oraz ciastkarskich wykazała najwięcej nieprawidłowości w zakresie znakowania opakowań - 19,5 proc. skontrolowanych partii. Najwięcej nieprawidłowości w powyższym zakresie stwierdzono w przypadku wyrobów ciastkarskich (33,3 proc.), natomiast najmniej w przypadku czekolady mlecznej (14,3 proc.).

Mniejszy udział nieprawidłowości stwierdzono w zakresie parametrów fizykochemicznych oraz oceny organoleptycznej (odpowiednio 18,8 proc. i 2,1 proc. partii objętych badaniami laboratoryjnymi).

Zdaniem, IJHARS, wystąpienie tych nieprawidłowości mogło wynikać z nieprzestrzegania receptur, bądź nieprawidłowego ich opracowywania oraz z błędów popełnionych podczas procesu technologicznego, które miały wpływ na jakość produktu gotowego lub były wynikiem celowego działania producenta, który zastępował część tłuszczu kakaowego, tańszym zamiennikiem.

Kontrola jakości handlowej wyrobów czekoladowych z uwzględnieniem badań pod kątem zawartości tłuszczów obcych (roślinnych, innych niż tłuszcz kakaowy), została przeprowadzona po raz drugi. Pierwsza kontrola (doraźna) odbyła się w 2008 roku. Porównując wyniki obu kontroli IJHARS zaobserwował poprawę jakości wyrobów czekoladowych w zakresie parametrów fizykochemicznych, przy czym najczęściej stwierdzane nieprawidłowości w przypadku obu kontroli dotyczyły zawyżonej zawartości tłuszczów roślinnych (innych niż tłuszcz kakaowy). W porównaniu do wyników kontroli doraźnej z 2008 stwierdzono również poprawę jakości w zakresie znakowania oraz pogorszenie jakości w zakresie cech organoleptycznych

Wyniki przeprowadzonej kontroli wskazują, że nadal do obrotu wprowadzane są artykuły o niewłaściwej jakości. Pomimo poprawy jakości handlowej w stosunku do wyników kontroli z 2008 roku, poziom nieprawidłowości jest wysoki.

(Źródło: IJHARS)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij