Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Ważną informacją dla osób starszych w znowelizowanych normach żywienia jest to, że wraz z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię (kalorie) w związku z fizjologicznym obniżeniem tempa podstawowej przemiany materii i zmniejszoną aktywnością fizyczną. Lecz mniej kalorii nie oznacza, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich składników odżywczych. W wypadku niektórych z nich, wręcz przeciwnie, w starszym wieku trzeba spożywać dużo więcej niż w młodszych latach. Do składników, na które zapotrzebowanie wzrasta, należą: witamina D, wapń, magnez, potas, żelazo i białko - podaje NCEŻ.

Do ograniczenia sprawności przyczyniają się naturalne procesy starzenia organizmu, polegające na stopniowej utracie masy mięśni, ich siły i wydolności. W skrajnych wypadkach dochodzić może do patologicznego stanu nazwanego sarkopenią. Obecnie szacuje się, że sarkopenia występuje już u około 10% osób między 60 a 70. rokiem życia, a odsetek ten zwiększyć się może nawet do ponad 50%, u osób powyżej 80 roku życia.


Jedną z głównych przyczyn rozwoju sarkopenii jest niedostateczne spożycie produktów białkowych przez starsze osoby. W porównaniu do osób w młodszym wieku, osoby starsze jedzą mniej, a tym samym spożywają mniej białka dobrej jakości. Ocenia się, że w krajach europejskich co najmniej 10% osób w starszym wieku, a nawet do około 35% żyjących w warunkach zinstytucjonalizowanych, np. w domach opieki, spożywa za mało białka, by zahamować ubytek masy i siły mięśni.


Zwiększone potrzeby osób starszych w spożyciu białka


W grupie 70-letnich kobiet zbadanych w Instytucie Żywności i Żywienia, potwierdzono, że aż ponad 50% z nich, spożywało białko w ilości poniżej normy. Oprócz ubytków masy i siły mięśniowej związanych z procesami naturalnego starzenia, u wielu osób występują choroby przewlekłe, z często towarzyszącym zmniejszeniem apetytu, które również powodują okresowe lub stałe straty białka. Wszystkie te informacje spowodowały, że zwrócono uwagę na zwiększone potrzeby osób starszych w spożyciu białka i na konieczność uzupełnienia strat za pomocą diety. Ustalono więc nowe zalecenia w związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem na białko u osób w starszym wieku.


Ile białka powinny spożywać osoby w starszym wieku?


Osobom powyżej 65 roku życia obecnie zaleca się spożywanie białka co najmniej w ilości 1g/kg masy ciała/dzień i zwiększenie spożycia w obecności objawów niedożywienia lub chorób przewlekłych do co najmniej 1,2 g/kg masy ciała/dzień (w uzasadnionych przypadkach chorobowych nawet do 1,5 g/kg masy ciała/dzień). Zwiększono również zalecane spożycie białka wyrażone w procentach energii. Obecnie starsze osoby powinny przestrzegać, aby spożycie białka dostarczało nie mniej niż 15% do 20%. energii.


Więcej informacji: NCEŻ.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij