Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Produkt ekologiczny po dwóch stronach Oceanu – partnerstwo w ekohandlu
W państwach UE kwestie żywności ekologicznej regulują przepisy na poziomie wspólnotowym, przede wszystkim rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007. Zostało ono przyjęte w celu stworzenia zrównoważonego systemu zarządzania rolnictwem, a także w celu wsparcia produkcji rolno-spożywczej wysokiej jakości.

Z kolei w Stanach Zjednoczonych najważniejszą rolę odgrywa ustawa o produkcji ekologicznej (The Organic Foods Production Act of 1990 – OFPA). Wydano ją na szczeblu federalnym, w celu ujednolicenia niespójnych regulacji stanowych. Jej efektem był wzrost zaufania konsumentów do produktów ekologicznych oraz eliminacja trudności występujących dotychczas w swobodnym handlu między stanami.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty! 


okladka_04_2017

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij