Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Aktualne prace Unii Europejskiej w obszarze dodatków do żywności
Cały czas do Komisji Europejskiej wpływają wnioski o rozszerzenie zastosowania dopuszczonych obecnie substancji dodatkowych. Istotną częścią prac Komisji Europejskiej jest również przygotowywanie przy współudziale państw członkowskich przewodników ułatwiających korzystanie z obowiązujących, często dość skomplikowanych, przepisów prawnych o dodatkach do żywności.

Ze względu na liczne wątpliwości dotyczące stosowania substancji pomocniczych w przetwórstwie, Komisja Europejska opracowała projekt przewodnika. Wskazano w nim, że producenci, dostawcy i użytkownicy substancji pomocniczych w przetwórstwie są odpowiedzialni za zgodność z przepisami UE, w szczególności w odniesieniu do traceability (art. 18 rozporządzenia 178/2002) oraz HACCP (art. 5 rozporządzenia nr 852/2004). Ponadto, zgodnie z art. 10(2)(b)(ii) rozporządzenia 882/2004 kontrole urzędowe sprawowane przez urzędowe organy krajów członkowskich powinny obejmować m.in. kontrolę substancji pomocniczych w przetwórstwie.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!


okladka_02_2017

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij