Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Enzymy spożywcze – stan prawny w Unii Europejskiej
Stosowanie enzymów w Unii Europejskiej jest obecnie uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1332/2008 w sprawie enzymów spożywczych.
Celem tego rozporządzenia jest zharmonizowanie przepisów dotyczący enzymów na poziomie UE.


Dotychczas w niektórych Krajach Członkowskich są krajowe akty prawne dotyczące enzymów, natomiast większość enzymów jest traktowana jako substancje pomocnicze w przetwórstwie, a zatem enzymy te są wyłączone  z legislacji UE. Ta sytuacja powoduje bariery w handlu pomiędzy Krajami Członkowskimi. Rozporządzenie 1332/2008  ma na celu ochronę zdrowia i interesów konsumenta, zapewnienie uczciwych zasad handlu w odniesieniu do enzymów stosowanych lub przeznaczonych do stosowania w żywności oraz ustanowienie przepisów dotyczących  enzymów, w tym określających  warunki stosowania enzymów w produkcji żywności, nawet jako substancje pomocnicze w przetwórstwie.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!

okladka_01_2017

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij