Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Znakowanie żywności krajem lub miejscem pochodzenia
Zasady znakowania żywności miejscem lub krajem pochodzenia są jednym z wielu zagadnień uregulowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004.

Podkreślić należy, że regulacja ta ma charakter horyzontalny, tj. znajduje zastosowanie do wszelkiego rodzaju środków spożywczych. Jednocześnie, zarówno w tym rozporządzeniu jak i w odrębnych aktach prawnych uregulowane zostały szczególne zasady znakowania miejscem lub krajem pochodzenia w odniesieniu do wybranych rodzajów środków spożywczych lub też do środków spożywczych charakteryzujących się określonymi cechami (tzw. regulacje wertykalne).


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!

okladka_01_2017


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij