Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nanotechnologia w żywności
Żywność zawierająca wytworzone nanomateriały lub składająca się z nich jako tzw. nowa żywność podlega swoistym procedurom oceny bezpieczeństwa i dopuszczenia do obrotu określonym dotychczas w Rozporządzeniu PE i Rady UE z (WE) nr 258/97 z 27/01/1997 dot. nowej żywności i nowych składników żywności. Ustawa z 25/08/2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia w art. 92 doprecyzowuje szczegóły kompetencyjne związane z prowadzeniem procedur i koordynacji zagadnienia nowej żywności w Polsce.

Od 1 stycznia 2018 r. wejdą w życie w całości przepisy nowego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 r. w sprawie nowej żywności, zmieniającego rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 oraz uchylającego rozporządzenie (WE) nr 258/97 Parlamentu Europejskiego i Rady oraz rozporządzenie Komisji (WE) nr 1852/2001.


Jednym z ważnych zastosowań nanotechnologii w żywności i żywieniu jest projektowanie i rozwój nowych funkcjonalnych składników żywności o zwiększonej rozpuszczalności w wodzie, stabilności termicznej, biodostępności po podaniu doustnym, polepszonych cechach organoleptycznych i działaniu fizjologicznym.


Więcej w najnowszym numerze kwartalnika Food-Lex, zapraszamy do prenumeraty!

okladka_04_2016

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij