Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Niekorzystne warunki pogodowe w 2015 r. przełożyły się na zmniejszenie produkcji płodów rolnych
GUS z końcem grudnia opublikował Wynikowy szacunek produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2015 r.

Zebrane dane przedstawiają się następująco:

        zbiory zbóż ogółem ocenia się na 28,0 mln t, tj. około 12% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;

        produkcja  zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na 24,7 mln t, tj. o około 9% mniej od uzyskanej w 2014 r.;

        zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 2,7 mln t, tj. o około 19% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;

        zbiory ziemniaków (łącznie z produkcją w ogrodach przydomowych) szacuje się na ok. 6,3 mln t, tj. o około 18% mniej od produkcji uzyskanej w roku ubiegłym;

        zbiory buraków cukrowych ocenia się na 9,0 mln t, tj. o około 34% mniej od produkcji uzyskanej w 2014 r.;

        produkcję warzyw gruntowych ocenia się na niespełna 3,7 mln t, tj. o ok. 20% mniej od zbiorów uzyskanych w roku ubiegłym;

        tegoroczne zbiory owoców z drzew szacuje się obecnie na ok. 3,6 mln t, tj. o 2% mniej od bardzo wysokich zbiorów ubiegłorocznych;

        zbiory owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na ponad 0,5 mln t, tj. o ok. 10% mniej od produkcji uzyskanej w roku 2014.

 

W przypadku warzyw gruntowych tegoroczne istotne zmniejszenie produkcji w porównaniu do roku ubiegłego wynikało z wyjątkowo niekorzystnych warunków podczas prawie całego okresu wegetacji. Wiosną siewy i wschody były na ogół utrudnione. Z kolei na przełomie czerwca i lipca wegetacja warzyw gruntowych została przejściowo zahamowana wskutek braku opadów oraz bardzo wysokich temperatur powietrza (ucierpiały wówczas szczególnie odmiany wczesne). W drugiej dekadzie lipca warunki poprawiły się na krótko, lecz kolejne wystąpienie suszy, tym razem długotrwałej, spowodowało, że na wielu plantacjach wzrost warzyw (późnych odmian) przebiegał w ekstremalnie trudnych warunkach. Spowodowało to znaczące obniżenie plonowania, a co za tym idzie także potencjalnej produkcji. Na wielu plantacjach ekstremalne warunki przyczyniły się także do rozwoju chorób, co z kolei wpłynęło ujemnie na jakość plonu.


Natomiast w przypadku owoców warunki wegetacji przebiegały początkowo bez większych zakłóceń. Na większości plantacji nie odnotowano znaczących uszkodzeń mrozowych i przymrozkowych. Kwitnienie było na ogół obfite, a zbiory owoców (zwłaszcza jabłek) zapowiadały się na bardzo wysokim poziomie. Pod względem produkcji jabłek potencjalnie mógł to być rok rekordowy, jednak z uwagi na długotrwałą suszę zbiory przewidywane na początku sezonu (w lipcu) nie zostały osiągnięte. Okres suszy na wielu plantacjach spowodował znaczące zdrobnienie owoców, co odbiło się na plonach i zbiorach.


Źródło: GUS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij