Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
KE zaakceptowała 3 nowe polskie programy promocji żywności
Komisja Europejska po raz ostatni w ramach obecnego systemu promocji produktów rolno - spożywczych zaakceptowała 33 programy, o łącznym budżecie ponad 107 mln euro, w tym trzy z Polski - poinformował resort rolnictwa.

Polskie organizacje branżowe pozyskały ponad 10 mln euro na promocję w Polsce i Niemczech - pomidorów, na Ukrainie i w Chinach - makaronów oraz Wietnamie, Chinach i Zjednoczonych Emiratach Arabskich - mięsa drobiowego wysokiej jakości.


Budżet polskich programów stanowi 10 proc. w stosunku do budżetu wszystkich programów promocyjnych zaakceptowanych przez Komisję Europejską.


Celem programów pt. "Pomidory dobre z natury", "Makarony Europy", czy "Europejski drób - w jakości siła" jest wzrost świadomości konsumentów, dystrybutorów nt. zalet polskich produktów, a w konsekwencji wzrost ich sprzedaży na rynkach docelowych. W ramach programów zaplanowano szereg działań promocyjnych w mediach (prasa, internet, TV), udział w targach, organizację misji gospodarczych, promocję w punktach sprzedaży, a także działania o charakterze public relations.


W 2016 r. nabór programów odbędzie się już w oparciu o nową politykę promocyjną. Nowe przepisy w tym zakresie wchodzą 1 grudnia 2015 r. Programy promocyjne będą finansowane w ramach Wspólnej Polityki Rolnej "Wsparcie działań promocyjnych i informacyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych.


Najważniejsze zmiana - to znaczne zwiększenie pomocy na działania informacyjne i promocyjne - pomoc europejska powinna stopniowo wzrosnąć z 61 mln euro w budżecie na 2013 r. do 200 mln euro w 2019 r. (w 2016 r. będzie to 111 mln euro).


Według nowych przepisów, UE będzie współfinansowała 70 proc. kosztów programu (obecnie było to 50 proc.) w przypadku programów prostych zgłoszonych przez organizację z jednego państwa członkowskiego, do 80 proc. w przypadku programów, w których uczestniczy wiele państw oraz programów ukierunkowanych na państwa trzecie, 85 proc. dla programów kryzysowych, 75-85 proc. dla państw objętych pomocą finansową, tj. Cypru i Grecji). Natomiast nie będzie możliwe współfinansowanie z budżetu krajowego, pozostałe koszty będą musiały sfinansować organizacje branżowe.


Zostanie ponadto wprowadzona europejska strategia promocji, która pozwoli na lepsze ukierunkowanie akcji promocyjnych. Ma ona doprowadzić do zwiększenia liczby programów skierowanych do państw pozaunijnych i programów, w których uczestniczy wiele państw.


Strategia ma też m.in. podnieść słaby obecnie poziomu wiedzy konsumentów o zaletach europejskich produktów rolnych, a zwłaszcza produktów uznanych w ramach europejskich systemów jakości; rozszerzenie promocji o takie produkty jak chleb, makaron czy czekolada, umożliwienie stosowania marek produktów.


Prostsze będą procedury administracyjne poprzez wprowadzenie jednego etapu oceny i selekcji programów przez Komisję w miejsce obecnych dwóch etapów (państwo członkowskie (ARR), a następnie Komisja Europejska0. Ułatwione ma być zarządzanie programami, w których uczestniczy wiele państw członkowskich poprzez wykorzystanie punktu kompleksowej usługi w Komisji.


Jednym z najbardziej istotnych elementów nowej polityki promocyjnej jest ustanowienie rocznego programu prac, który określi strategiczne priorytety działań promocyjnych pod względem produktów, systemów i rynków, na które działania te mają być ukierunkowane, oraz przydzieli im odpowiednie budżety.


Nowa polityka promocyjna ma pomóc podmiotom z sektora rolno-spożywczego w zdobywaniu nowych rynków międzynarodowych lub umocnieniu na nich swojej pozycji oraz zwiększyć świadomość europejskich konsumentów na temat wysiłków podejmowanych przez europejskich rolników.


Program prac na 2016 r. skierowany jest do wybranych państw trzecich, w których istnieje największy potencjał wzrostu, zwłaszcza w odniesieniu do sektorów o szczególnie trudnej sytuacji na rynku, jak sektor produktów mlecznych i wieprzowiny. Z kwoty całkowitej (ponad 110 mln euro), 30 mln euro przeznaczono specjalnie na wsparcie działań promocyjnych w tych dwóch sektorach - poinformowała Agencja Rynku Rolnego, która dotychczas zajmowała się selekcją i oceną programów promocyjnych polskich organizacji branżowych.


Źródło: PAP 23.10.2015

 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij