Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowe badanie Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego
Najnowsze badanie przeprowadzone na Harwardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego potwierdza, że zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badanie przeprowadzone na Harwardzie podważa niedawno opublikowane, zaskakujące odkrycie, wskazujące, że spożycie kwasów nasyconych nie powoduje zwiększenia ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Stwierdzenie to stoi  w sprzeczności z zaleceniami kardiologów, którzy sugerują, że zastąpienie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconych (znajdującymi się w rybach, orzechach, olejach roślinnych i margarynach) znacznie zmniejsza ryzyko chorób serca.

 

Eksperci z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego dostarczają jasnych wyjaśnień na temat związku między tłuszczami i chorób układu krążenia oraz przypominają, że ważne jest to, czym możemy zastąpić kwasy nasycone.

 

Kluczowe stwierdzenia badania są następujące:

- Ryzyko chorób sercowo-naczyniowych jest zmniejszone, gdy kwasy nasycone (SAFA) są zastępowane tłuszczami nienasyconymi, w szczególności PUFA (wielonienasyconymi tłuszczami);

- Autorzy sugerują, że PUFA, np. z olejów roślinnych, orzechów i nasion, powinny w większym zakresie być stosowane jako zamiennik SAFA;

- Obecne obserwacje naukowców wraz z wynikami z poprzednich badań, wskazują, że na poziomie zarówno populacji jak i indywidualnym zalecenia zmniejszenia spożycia kwasów nasyconych powinny uszczegóławiać, że należy zastępować kwasy nasycone tłuszczami nienasyconymi  i / lub wysokiej jakości węglowodanami.

 

Wyniki badania zostały opublikowane w the Journal of the American College of Cardiology.


PFPŻ ZP/Agnieszka Słodowa


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij