Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
EXPO: z ziemi polskiej do włoskiej
Wystawa światowa Lepszej okazji do promocji branży spożywczej przez najbliższe lata w Europie nie będzie. Polskie instytucje i firmy doskonale zdają sobie z tego sprawę

Tego lata wszystkie drogi prowadzą do Mediolanu. Na wystawę EXPO uznawaną za najbardziej prestiżowe wydarzenie promocyjne przyjechał cały spożywczy świat. 145 krajów i organizacji pokazuje to, co ma najlepszego, jeśli chodzi o przemysł rolno- spożywczy. Krajowe pawilony zachwycają designem i zajmują ogromną przestrzeń - łącznie odpowiada ona 160 boiskom piłkarskim

 

EXPO to wielka prezentacja krajowych i regionalnych specjałów oraz branżowych trendów. Ale nie tylko - kraje pokazują to, co uważają za swoje wizytówki, a więc np. wyróżniki związane z kulturą, turystyką czy modą. Wśród ponad 80 pawilonów największe są niemiecki i chiński, tuż za nimi plasuje się ekspozycja gospodarzy. Cieszy, że czwarty pod względem wielkości jest pawilon polski. Przyciąga zwiedzających nie tylko budynkiem stylizowanym na wielką skrzynkę z jabłkami. - EXPO jest doskonałą okazją do tego, aby zaprezentować potencjał polskiego przemysłu rolno-spożywczego. Nasza żywność ma już swoją eksportową markę. Światowa wystawa może przybliżyć nas do kolejnego rekordu. Chcemy, aby udział eksportu produktów rolno-spożywczych pobił ubiegłoroczny rekordowy wynik i wzrósł z obecnych 13 proc. w całości eksportu do 15 proc. W ten sposób wejdzie na drugie miejsce, wyprzedzając przemysł chemiczny - mówi Marek Sawicki, minister rolnictwa i rozwoju wsi. Zwraca uwagę, że ogromną rolę w rozwoju branży rolno-spożywczej odegrały fundusze z Brukseli. W ciągu zaledwie 11 lat Polska zwiększyła produkcję żywności o 40 proc. Dzisiaj 32-35 proc. naszej żywności eksportujemy do ponad 70 państw całego świata. 


Polska jest największym globalnie eksporterem mrożonych owoców i zagęszczonych soków z owoców miękkich oraz drugim eksporterem zagęszczonego soku jabłkowego. W ostatnich latach stał się drugim po Chinach eksporterem jabłek. Poza tym zajmujemy czwarte w UE miejsce pod względem produkcji mleka i mięsa drobiowego oraz trzecie w produkcji zbóż i cukru. Polska to jeden z największych w Europie producentów, przetwórców i eksporterów rzepaku. Plasujemy się na drugiej pozycji w produkcji truskawek, ogórków i cebuli. W Mediolanie wykorzystujemy każdą szansę, aby pokazać, że w branży rolno-spożywczej jesteśmy jednym z największych graczy. Ale EXPO zostało zorganizowane głównie z myślą o przedsiębiorcach - to przede wszystkim oni mają na nim skorzystać. Według polskich firm, które przyleciały do Włoch, warto było się tu pokazać. - To właściwie jedyna okazja dla takich jak nasza młodych rozwijających się firm, aby dotrzeć bezpośrednio do ważnych potencjalnych partnerów biznesowych czy instytucji samorządowych we Włoszech - mówi Michał Danielewski, współwłaściciel firmy Bioseco z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego.


Więcej w: „Puls Biznesu" 

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij