Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zachłysnęliśmy się sukcesem eksportu polskiej żywności?
Polska jest znaczącym eksporterem żywności na świecie. - Często odnoszę wrażenie, że zachłysnęliśmy się tym sukcesem. Jednak należy pamiętać, że sukces nie jest dany raz na zawsze - mówił prof. Andrzej Kowalski, szef Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas Międzynarodowego Sympozjum Krajowej Unii Producentów Soków.

- Co będzie, jeśli na ciągu kilku, czy kilkunastu lat Unia Europejska podpisze porozumienie ze Stanami Zjednoczonymi o wolnym handlu? Będzie to miało bardzo duży wpływ na gospodarkę żywnościową, chociażby ze względu na różnice w podejściu do spraw bezpieczeństwa żywności. W moim przekonaniu, to porozumienie zostanie podpisane, a pewne jest to, że warunków nie będzie dyktowała Europa – przyznał.


Ważne są także zmieniające się warunki ekonomiczne i społeczne. – Przyznam szczerze, że denerwuje mnie swojego rodzaju chełpliwość występująca u części środowiska, że nie musimy się bać, bo liczba ludności na świecie rośnie, społeczeństwa bez względu na zamożność bogacą się, a żywność jest pierwszą i podstawową potrzebą życiową. Znaleźć można już szacunki dotyczące zapotrzebowania na żywność za 20 lat. Mam duże wątpliwości co do tego. W Polsce według różnych szacunków w ciągu jednego pokolenia populacja ma się zmniejszyć o około 3 mln osób – mówił prof. Andrzej Kowalski.


Europa traci na konkurencyjności. – Będzie coraz większy problem ze sprzedażą drogiej europejskiej żywności w krajach rozwijających się. Pomimo tego, że ponoć mamy mieć do czynienia ze wzrostem populacji, nie można zapewnić rynków zbytu dla polskiej żywności – apelował.


Nie pomogą długoterminowe prognozy. – Nie pomogą szacunki, ani „nos eksperta” ponieważ jedna decyzja, taka jak np. embargo zmienia sytuację zarówno producentów jak i konsumentów – dodał profesor.


Źródło: www.sadyogrody.pl

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij