Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Koszerne made in Poland
Pierniki, serki wiejskie, herbaty, dżemy, kapusta, a nawet piwo z certyfikatem koszerności stają się coraz większą szansą na eksport dla polskich firm, nie tylko do Izraela.

W zeszłą środę do Izraela wyruszył pierwszy transport lodów rożków Kit Kat produkowanych w fabryce Nestle w Namysłowie. Druga partia zostanie wysłana pod koniec czerwca. W sumie namysłowska fabryka wyprodukuje w tym roku 1,25 mln koszernych rożków. Obydwie partie dostaną certyfikat koszerności nadawany przez rabina Polski Michaela Schudricha. Aby go otrzymać, producent przeszedł szereg procedur. Szczególnym obostrzeniom podlegają surowce i wszystko, co znajduje się w hali produkcyjnej. - Musimy zapewnić, że surowce, opakowania, półprodukty, a nawet palety drewniane dla lodów koszernych będą należycie odseparowane od materiałów - mówi Tomasz Lazarowicz, dyrektor fabryki w Namysłowie.

 

Koszerna żywność może się kojarzyć głównie z mięsem, zwłaszcza w Polsce, gdzie nieustannie trwa debata na temat uboju rytualnego. Od 2013 r. ubój był zakazany, dopiero w grudniu ubiegłego roku Trybunał Konstytucyjny stwierdził, że to niezgodne z prawem. Ubój rytualny znów jest dozwolony i polskie firmy są właśnie w trakcie szukania odbiorców oraz zawierania kontraktów. Przed wprowadzeniem zakazu do Izraela i krajów islamskich eksportowaliśmy ponad 35 tyś. ton koszernego mięsa rocznie. Jednak koszernie można produkować w zasadzie całą żywność. Polskie oddziały Nestle robią też koszerne płatki śniadaniowe, batoniki fitness i dania warzywne oraz warzywno-owocowe.

 

Z każdym rokiem ten rynek się rozwija - mówi nam rabin Schudrich. Certyfikaty, które wystawia, są ważne przez rok. - Gdyby były ważne dłużej, trudno byłoby kontrolować wszystkie etapy produkcji i pilnować,  by rzeczywiście żywność była koszerna-tłumaczy. Gdy o certyfikat prosi firma produkująca także niekoszerne jedzenie, jest on tymczasowy. Rabin Schudrich co jakiś czas publikuje listę koszernych produktów dostępnych w polskich sklepach.

 

Jak mówi rabin Schudrich, zdecydowana większość produkowanej u nas żywności koszernej idzie na eksport - przede wszystkim do Izraela. Według polskiej ambasady w Izraelu 70 proc. tamtejszych konsumentów preferuje zakup wyrobów z certyfikatem koszerności. Skalę produkcji w Polsce mogą pokazać dane GUS dotyczące eksportu do Izraela. Ale tylko do pewnego stopnia, bo polskie firmy eksportują koszerną żywność także do innych krajów. Według GUS w zeszłym roku wyeksportowaliśmy do Izraela sery i twarogi za 9,7 mln zł, mleko i śmietanę - za 15,5 mln zł, a czekoladę i pozostałe przetwory zawierające kakao - za 53 mln zł.

 

(Więcej w: Gazeta Wyborcza 5.05.2015)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij