Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dieta bezglutenowa - potrzeba czy moda?
Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników odżywczych.

W ostatnich kilkunastu miesiącach obserwuje się zwiększone zainteresowanie dietą bezglutenową. Świadczą o tym różne fora internetowe oraz liczne artykuły pojawiające się w mediach.


Niewątpliwie, dieta bezglutenowa musi być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię i inne schorzenia wynikające ze spożycia glutenu. Jednak coraz częściej pytają o tę dietę osoby zdrowe!


Tymczasem należy pamiętać, że:

- częstotliwość występowania celiakii w Europie to 1:100;

- diagnozę w zakresie alergii na pszenicę czy nadwrażliwości pokarmowej stawia lekarz po uwzględnieniu objawów klinicznych, badań przedmiotowych i badań laboratoryjnych;

- stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników odżywczych m.in. błonnika, żelaza, witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna, ryboflawina, kobalamina), składników mineralnych (żelaza, wapnia, magnezu czy cynku).

 

Dlatego też dietę bezglutenową należy stosować, gdy:

- zostanie potwierdzona celiakia, alergia na pszenicę, nietolerancja pokarmowa lub nadwrażliwość na gluten;

- na podstawie wyników badań (m.in. przeciwciała, biopsja) gdy dietę zaleci lekarz.

 

(Źródło: Wszechnica Żywieniowa)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij