Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zbiory oleistych w UE wzrosły o 14 proc.
Francuska organizacja COCERAL opublikowała finalne, grudniowe szacunki zbiorów roślin oleistych w Unii. Wobec października br. nieznacznie zwiększono oszacowania dla rzepaku i soi, a zredukowano słonecznika - informuje FAMMU/FAPA.

Według COCERAL zbiory te były na poziomie około 31 mln ton wobec 27,3 mln ton w 2012 roku (+14 proc.). Do wzrostu przyczyniło się zwiększenie zbiorów słonecznika oraz rzepaku.


Produkcja słonecznika wzrosła do około 9 mln ton wobec 6,9 mln ton rok wcześniej dzięki poprawie średnich plonów z 1,6 t/ha do 1,99 t/ha, co oznacza wzrost o około 2,1 mln ton (+31 proc.). Wzrost dotyczył wszystkich największych producentów w tym: we Francji z 1,62 do 1,65 mln ton, Hiszpanii z 0,61 do 1,04 mln ton, na Węgrzech z 1,28 do 1,49 mln ton, w Bułgarii z 1,35 do 1,93 mln ton oraz Rumunii z 1,22 do 2,01 mln ton.


Produkcja rzepaku wzrosła o 6,6 proc. do około 20,7 mln ton dzięki wzrostowi areału z 6,28 do 6,68 mln ha przy średnich plonach na takim samym poziomie 3,1 t/ha. Najwięcej rzepaku zebrano w Niemczech (5,83 mln ton wobec 4,82 mln ton), Francji (4,31 mln ton wobec 5,43 mln ton), Polsce (2,56 mln ton wobec 1,9 mln ton) oraz Wielkiej Brytanii (2,15 mln ton wobec 2,57 mln ton). Całkowity areał oleistych w UE28 wyniósł 11,654 mln ha wobec 10,974 mln ha, a średnie plony wzrosły z 2,48 t/ha do 2,66 t/ha. Zbiory soi pozostały tradycyjnie na niewielkim poziomie 1,27 mln ton wobec 0,94 mln ton przed rokiem (+35 proc.).


(Źródło: FAMMU/FAPA).



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij