Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
UE – kontrowersje wokół propozycji Komisji dot. pyłku GMO w miodzie
Pod koniec listopada br. Komitet ds. Środowiska PE wypowiedział się przeciwko planom Komisji, które wyłączyłyby producentów miodu z obowiązku oznakowania obecności zanieczyszczeń pyłku pochodzącego z roślin zmodyfikowanych genetycznie.

We wrześniu 2012 roku KE zaproponowała zdefiniowanie klasyfikacji pyłku w miodzie jako naturalnego składnika. Wówczas uniknięto by oznakowania: zawiera GMO, jeśli ilość pyłku GMO nie przekraczałaby 0,9% (naturalna ilość pyłku w miodzie zwykle stanowi około 0,5%). Eksperci wyrażają pogląd, że badanie miodu będzie skomplikowane i drogie. Stronnictwo „zielonych” w PE wyraziło zadowolenie i głosowanie określiło jako zwycięstwo konsumentów.


Źródło: FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 88-13


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij