Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Podstawy prawne stosowania nazw środków spożywczych
Głównym elementem umożliwiającym rozpoznanie środka spożywczego jest jego nazwa. W ogromnej ilości przypadków sama nazwa wystarczy konsumentowi do identyfikacji cech produktu.

Natomiast nieprawidłowa nazwa może łatwo wprowadzać w błąd. Z tego względu przepisy prawa żywnościowego w szczegółowy sposób regulują zasady określania nazw środków spożywczych. Wytyczne do określania nazw produktów uwzględnione są w przepisach wspólnotowych, ale także dokumentach Komisji Kodeksu Żywnościowego. Pewne zmiany do obowiązującego porządku prawnego, w omawianym zakresie, wprowadziło Rozporządzenie 1169/2011 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (...), które obowiązkowo będzie stosowane od 13 grudnia 2014 r. (poza określonymi w przepisach wyjątkami).


Więcej informacji w nr 4, listopad 2013 r. kwartalnika Food-Lex.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij