Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Większa produkcja mrożonych owoców w kraju w okresie styczeń-lipiec 2013 r.
Wzrost produkcji owoców miękkich w kraju w 2013 roku miał widoczne przełożenie w postaci zwiększenia produkcji mrożonek owocowych w kraju. W szczególności chodzi tu o truskawki, których, biorąc pod uwagę strukturę produkcji, najwięcej kieruje się do mrożenia - informują analitycy BGŻ.

Zgodnie z danymi GUS, produkcja w owoców i orzechów mrożonych w okresie styczeń-lipiec 2013 r., w zakładach przetwórczych zatrudniających 50 osób i więcej, wyniosła 236 tys. ton co oznacza wzrost o 16,4% w relacji r/r, z czego łącznie w czerwcu i lipcu ukształtowała się na poziomie br. 171 tys. ton, czyli o 13% wyższym niż w analogicznym okresie w roku poprzednim.


Biorąc pod uwagę wzrost produkcji również innych gatunków owoców, stanowiących potencjalny surowiec do mrożenia, można oczekiwać, że dynamika wzrostowa utrzyma się także w drugiej połowie roku.


(Źródło: Bank BGŻ, www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij