Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dyrektor Nestle: Spowolnienie na rynku FMCG potrwa jeszcze 1-1,5 roku (video)
Spowolnienie na rynku FMCG w Polsce jest widoczne i wpływa na działalność spółek produkcyjnych, takich jak Nestle. Taka sytuacja może potrwać jeszcze 12-18 miesięcy i przez ten okres firmy musza nauczyć się działać w niesprzyjającym otoczeniu - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Chandra Kumar, członek zarządu i dyrektor finansowy Nestle.

Jego zdaniem, Polska znalazła się pod wpływem sytuacji makroekonomicznej jaka ma miejsce na świecie oraz tego, co wydarzyło się w Europie, gdyż jest gospodarką eksportową. Duże znaczenie dla naszego kraju miał spadek PKB w Niemczech i innych krajach. - Uważam jednak, że Polska ma silną gospodarkę i jest w stanie przetrwać ten szok lepiej niż inne kraje w regionie - mówi Chandra Kumar.


Jego zdaniem, widoczne jest spowolnienie na rynku FMCG, jednak będzie to zjawisko krótkoterminowe i polski konsument powróci do zakupów, jako że pozostała część światowej oraz europejskiej gospodarki poprawia się.


- To, co my musimy zrobić jako Nestle, to być w stanie odpowiedzieć na nową rzeczywistość i działać w takim otoczeniu. Wierzę, że sytuacja gospodarcza i niepewność na rynku, a co za tym idzie także zachowania konsumentów poprawią się za jakiś czas, myślę, że to może zająć około 12-18 miesięcy. Przez ten czas firmy takie jak nasza muszą efektywnie odpowiadać na nowe wyzwania jakie stoją przed nimi - podkreśla dyrektor finansowy Nestle w Polsce.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij