Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
FAO: w tym roku światowa produkcja wieprzowiny wzrośnie o 1,5 proc.
Według czerwcowych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), w 2013 r. światowa produkcja mięsa wieprzowego wzrośnie o 1,5 proc. do rekordowego poziomu 114,2 mln ton.

Jak szacują eksperci, dynamika wzrostu produkcji tego mięsa będzie jednak niższa niż w poprzednich latach, głównie z powodu wysokich kosztów pasz i spadku opłacalności. Prawie dwie trzecie globalnej produkcji wieprzowiny będzie wytworzone w krajach rozwijających się - tam jej produkcja wzrośnie nawet o 3 proc. w stosunku do ubiegłego roku. W krajach rozwiniętych produkcja może się zmniejszyć o ok. 1 proc.


Najważniejszym regionem pozostanie Azja, z której pochodzi ok. 60 proc. światowej produkcji. Chiny, największy na świecie producent wieprzowiny, dostarczy jej o 3 proc. więcej niż w 2012 r., czyli 54,8 mln ton. Stanowi to prawie połowę całej produkcji tego mięsa. Więcej wieprzowiny uzyskają także inne kraje azjatyckie, jak: Korea Płd. (wzrost o 18 proc.), Filipiny (o 3 proc.), Wietnam, Japonia Tajlandia i Indonezja (po ok. +1 proc.).


Wzrośnie również produkcja w Stanach Zjednoczonych i Brazylii (o ok. 1 proc.) Nastąpi to dzięki niższym kosztom pasz i wzrostowi cen żywca.


Spadek produkcji o ok. 2 proc. prognozowany jest natomiast u drugiego na świecie producenta - w UE. Zdaniem ekspertów jest to spowodowane zmniejszeniem się pogłowia trzody chlewnej po wprowadzeniu od tego roku nowych przepisów dotyczących chowu loch.


W Rosji spodziewany jest 4-proc. wzrost produkcji, czemu sprzyjać ma wsparcie dla gospodarstw wielkotowarowych ze strony rządu oraz obniżka cen pasz.


Według analityków, w tym roku prawdopodobnie spadnie eksport wieprzowiny (o 4 proc.), m.in. z powodu mniejszego zapotrzebowania na to mięso ze strony głównych importerów. Mięso to głównie kupują kraje azjatyckie, które zmniejszają import ze względu na wzrost własnej produkcji. Mniej kupi wieprzowiny Korea Płd. (aż o 30 proc.), Japonia (2,5 proc.) i Chiny (1,5 proc.).


Tak duży spadek popytu w Korei Płd. jest spowodowany odbudową krajowej produkcji i spadkiem cen tego mięsa, po epidemii pryszczycy z 2011 r. Największy światowy importer - Japonia ograniczy przywóz z uwagi na wzrost produkcji drobiu oraz wołowiny.


Największymi eksporterami wieprzowiny są: USA, UE, Kanada oraz Brazylia.



(Źródło: PAP).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij